Defensie

Prominente rol voor Koninklijke Marine in Baltische Zee

Advertentie:

Baltische Zee – De Koninklijke Marine is de komende weken met zeven schepen in de Baltische Zee aanwezig. Samen met negentien NAVO-partners doet Nederland mee aan Baltic Operations (BALTOPS). Het is de grootste jaarlijkse NAVO-oefening in het gebied. Nederland heeft dit jaar de leiding over verschillende internationale (vloot)eenheden. Vrijdag 7 juni is de oefening van start gegaan en deze duurt tot en met 20 juni.

In totaal zijn de landen vertegenwoordigd met circa 9.000 militairen, meer dan 50 marineschepen en zo’n 85 vliegende eenheden. Het doel van de oefening is bijdragen aan maritieme veiligheid en stabiliteit in de regio. Daarnaast zorgt de oefening voor een nauwere samenwerking met de Baltische staten. Bijvoorbeeld door gezamenlijk amfibische operaties uit te voeren. Zo draagt de oefening bij aan de gereedheid van de NAVO-lidstaten.

Nederland leidt tijdens BALTOPS één van de vier amfibische taakgroepen. Hiervoor is de Netherlands Maritime Force (NLMARFOR) afgevaardigd. Dit is een samengestelde uitzendbare en operationele staf van vlooteenheden en mariniers. Tijdens BALTOPS geven zij vanaf het amfibisch transportschip Zr.Ms.Johan de Witt leiding aan eenheden van het Korps Mariniers, het Duitse See Batallion, het Britse Royal Marine Commando, het United States Marine Corps, Zweedse mariniers en een Poolse eenheid.

Alle betrokken eenheden in actie
Commander Netherlands Maritime Force, Commandeur Arjen Warnaar: “BALTOPS biedt ons de kans om als NAVO-lidstaten gezamenlijk te trainen, onderlinge banden te versterken maar vooral ook om te laten zien dat we gereed zijn. Dit betekent dat we kunnen optreden op en vanuit zee, maar ook in de lucht en op het land. De komende weken mag Nederland een van de vier amfibische taakgroepen leiden in deze oefening, waarbij we alle betrokken eenheden in actie gaan zien.”

Ook op het gebied van mijnenbestrijding levert Nederland een bijdrage. Een deel van de mijnenbestrijdingseenheden staat onder Nederlandse leiding. De afvaardiging is dan ook omvangrijk. Het gaat om mijnenjagers Zr.Ms. Willemstad, Zr.Ms. Makkum, Zr.Ms. Zierikzee en het ondersteuningsschip MV Geosea.

Toekomstige marineofficieren voor de zeedienst
Tevens wordt er van de gelegenheid gebruik gemaakt om toekomstige marineofficieren voor de zeedienst praktijkervaring op te laten doen. Het torpedowerkschip Zr.Ms. Mercuur, het patrouilleschip Zr.Ms. Holland en de Defensie Duikgroep maken de aanwezige Nederlandse bijdrage compleet.

Het is voor het eerst dat Zweden als NAVO-lidstaat meedoet. De Verenigde Staten heeft de algehele leiding over de 53e editie van BALTOPS. Andere deelnemers zijn onder meer België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Letland, Litouwen, Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië, Spanje en Turkije.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button