Politiek

Beter voor Den Helder ziet Rabobank gebouw als alternatief voor ankerplaatsen

Advertentie:

Den Helder – Beter voor Den Helder vindt dat er zo snel mogelijk een oplossing moet komen voor overlastgevende daklozen in de stad, als het maar geen ankerplaatsen zijn. In plaats daarvan stelt de fractie voor om deze doelgroep te huisvesten in het oude Rabobank gebouw of een tijdelijke plek in De Doggershoek of buurgemeenten te zoeken. Raadslid Nancy List gaat dinsdagavond tijdens het vragenkwartier van de raadsvergadering vragen hoe het college hiernaar kijkt.

Het college is, in uitvoering van het coalitieakkoord, bezig met de realisatie van zogeheten ankerplaatsen. Dat zijn containerwoningen voor dak- en thuislozen, waar zij zelfstandig kunnen wonen en tegelijkertijd begeleiding aanwezig is. Het is een heet hangijzer in de Helderse politiek. Vooral het vinden van een geschikte locatie en daar draagvlak voor krijgen is een uitdaging. Als het puntje bij paaltje komt gooit het ‘not in my backyard’ principe roet in het eten. Zo werd de eerste voorkeurslocatie van het college afgewezen door de gemeenteraad nadat omwonenden steen en been klaagden.

Beter voor Den Helder wil van de plannen voor ankerplaatsen af. Tegelijkertijd maakt de fractie zich grote zorgen over de overlast die de beoogde bewoners van de ankerplaatsen momenteel veroorzaken bij de nachtopvang van DNOdoen. “Waar wij nog het meest verbijsterd over zijn is het agressieve gedrag van deze groep jegens de hulpverleners die terecht aangeven dat er snel iets moet gebeuren voordat er personeel ziek thuis komen te zitten, gewond raken of nog erger”, zegt Nancy List. Zij gaat het college dinsdagavond vragen welke oplossing op korte termijn geboden kan worden om de veiligheid van de hulpverleners te waarborgen.

Buurgemeenten
List heeft zelf ook al een aantal oplossingen bedacht, waaronder het plaatsen van deze doelgroep in het voormalig Rabobank gebouw of asielzoekerscentrum (AZC) de Doggershoek. Daarnaast stelt zij voor dat het college over deze kwestie in gesprek gaat met buurgemeenten Hollands Kroon en Texel. “Wij vragen ons af hoeveel van deze daklozen daadwerkelijk uit de gemeente Den Helder komen. En het college is altijd vol van de samenwerking met omringende gemeenten”, aldus List.

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

2 reacties

    1. Volgens mij ook. Maar dat is maar net hoe het uitkomt volgens mij. Ze moeten die agressieve overlastgevers gewoon ‘ns hard aanpakken ipv in de watten te leggen. Het is jammer dat dwangarbeid niet meer mag. Het zou ze goed doen, zowel geestelijk als lichamelijk.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button