
Hollands Kroon – Politieke partijen beloven in aanloop naar de verkiezingen hemel en aarde aan de kiezer, maar lang niet alles wordt vervolgens waargemaakt. Over minder dan een jaar zijn er weer verkiezingen voor de gemeenteraad, tijd om de balans op te maken. De komende maanden analyseren we elke week één partij. Wat is er terechtgekomen van de verkiezingsbeloften? Waar hebben zij zich deze bestuursperiode hard voor gemaakt? Hoe hebben zij gestemd en hoe verhoudt zich dat tot hun verkiezingsprogramma’s van 2022?
Het CDA van Hollands Kroon presenteerde in 2022 een verkiezingsprogramma met duidelijke speerpunten: een sterke agrarische sector, goede zorg dichtbij, betaalbare woningen, leefbare dorpen en ruimte voor ondernemers. Inmiddels zijn we drie jaar verder en blijkt uit de rapportage over het coalitieakkoord ‘Samen bouwen aan vertrouwen’ waar het CDA als oppositiepartij invloed op heeft gehad. Wat is daarvan terechtgekomen?
Sterke agrarische sector
De agrarische sector was een van de belangrijkste thema’s voor het CDA. Ze wilden minder regeldruk en meer steun bij het verduurzamen. In het coalitieakkoord is daadwerkelijk werk gemaakt van de “Agrarische Hoofdstad van de Toekomst”. Er is een koersdocument vastgesteld, en in 2025 start een programma waarin boeren samen met de gemeente werken aan duurzaamheid. Ook is er een eerste stap gezet richting een Agritech Campus. Dit past goed bij het CDA-standpunt. Wél is het tempo traag en is er nog veel werk te doen.
Zorg en wonen
Het CDA wil zorg dichtbij en goede ondersteuning voor mantelzorgers. Veel punten uit hun programma zijn opgenomen in het coalitieakkoord, zoals meer samenwerking met zorgpartners, inzet op preventie en het ondersteunen van mantelzorg. Ook wordt ingezet op langer zelfstandig wonen, bijvoorbeeld via projecten als het Knarrenhof. De gemeente werkt aan een woonzorgvisie en betere samenwerking in de regio. Dit sluit goed aan bij de CDA-doelen, al blijven het nog grotendeels beleidsplannen. Concrete resultaten zijn soms nog beperkt zichtbaar.
Een belangrijk punt van het CDA was het versnellen van woningbouw, vooral voor starters en gezinnen. Het coalitieakkoord bevat duidelijke doelen: 30% sociale huur, 30% middeldure en 40% vrije sector. Er is inmiddels nieuw grondbeleid vastgesteld en het programma ‘Wonen en Gebiedsontwikkeling’ gestart. Ook worden alternatieve woonvormen als CPO en Knarrenhof gestimuleerd, precies zoals het CDA dat wilde. Toch is het realiseren van de aantallen woningen nog een uitdaging en woningnood blijft een probleem.
Het CDA wil leefbaarheid behouden, ook in kleine kernen. Er is geïnvesteerd in dorpsraden, participatie en de rol van gebiedsregisseurs. Ook zijn er plannen voor cultuur, erfgoed en het verbeteren van fiets- en wandelroutes. Hier is dus zeker vooruitgang geboekt, en veel CDA-wensen komen terug in het beleid. De uitvoering is soms nog in ontwikkeling, maar de richting klopt.
Ondernemerschap en werkgelegenheid
Het CDA wil het midden en kleinbedrijf steunen en ruimte geven aan ondernemers. In de coalitie is het ondernemersloket versterkt en wordt circulair inkopen gestimuleerd. Ook is er aandacht voor het opknappen van bedrijventerreinen. De verbinding met duurzaamheid, waar het CDA ook voor pleitte, is terug te zien in het ‘Brede Welvaart beleid’ en het verduurzamen van bedrijventerreinen. Toch zijn er zorgen over het beleid rond het behoud van arbeidsmigranten en ruimtelijke keuzes, waar het CDA kritischer is dan de coalitie.
Conclusie
Hoewel het CDA geen deel uitmaakte van de coalitie, zijn veel van hun speerpunten opgenomen in het beleid van de gemeente. Op gebieden als agrarische ontwikkeling, zorg, wonen en leefbaarheid zijn belangrijke stappen gezet. Tegelijk zijn nog niet alle ambities al gerealiseerd, veel plannen bevinden zich nog in de uitvoeringsfase. Maar als oppositiepartij heeft het CDA via inhoudelijk debat en moties wel degelijk invloed gehad. Ook het stemgedrag geeft geen afwijkingen met het drie jaar geleden beloofde programma. Of hun idealen ook volledig uitkomen, zal afhangen van het laatste jaar van deze bestuursperiode én van de verkiezingen in 2026.
Regio Noordkop biedt elke fractievoorzitter de mogelijkheid om te reageren op de geschreven analyse. De reactie van CDA fractievoorzitter Jan Willem van der Klugt en lijsttrekker Patty Laan is als volgt:
“Vanuit de oppositie hebben wij ons actief ingezet om onze standpunten terug te laten komen in het beleid. Dat vraagt om samenwerking, overtuigingskracht en constructieve inbreng. Wij hebben ingestemd met (financiële) voorstellen van de coalitie die bijdragen aan een beter Hollands Kroon. De uitvoering daarvan ligt bij het college dat bestaat uit OHK, SHK, PvdA en D66. Onze taak is om ze scherp te houden.
Op onderdelen, zoals woningbouw, wordt nog te weinig geleverd. De regeldruk is zelfs toegenomen: meer ondernemers en inwoners moeten nu verplicht langs de welstandscommissie – een maatregel die het CDA heeft geprobeerd tegen te houden. Ook worden niet alle kansen voor verduurzaming benut. Zo kunnen inwoners en bedrijven geen kleine windmolen plaatsen, maar agrariërs weer wel. Daarnaast wachten we al drie jaar op beleid voor de huisvesting van arbeidsmigranten, waardoor nog steeds reguliere woningen door hen worden bewoond.
We zijn wél tevreden over de initiatieven op het gebied van zorg, sport en ondersteuning van verenigingen. Er worden verschillende initiatieven genomen om de zorg te verbeteren en op voorstel van het CDA kunnen verenigingen nu tegen 0% rente lenen voor het onderhoud van hun accommodatie.
We kunnen bovendien beter leren van situaties zoals die aan de Kreil in Wieringerwaard/Barsingerhorn, waar de bouw van een mestsilo leidde tot veel emotie en frustratie. Als CDA willen we weten hoe we dit soort situaties in de toekomst kunnen voorkomen, voor álle betrokkenen.”