Noord-Holland

Historische start van Strategisch Europees Visserij Overleg (SEVO) in Brussel

Advertentie:

BRUSSEL – Aan het begin van dit nieuwe mandaat van het Europees Parlement is overleg en afstemming van groot belang. Daarom is Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) samen met collega Annie Schreijer-Pierik (CDA), gestart met een Strategisch Europees Visserij Overleg. “We moeten strategisch gaan nadenken hoe we Nederland, maar vooral Europa mee krijgen in onze visie op visserij”, zegt Peter van Dalen.

Niet alleen zo’n overleg is historisch, maar ook kent de Visserijcommissie (PECH) in het Europees Parlement voor het eerst in haar geschiedenis 5 Nederlandse leden: Peter van Dalen (tevens Vice-Voorzitter van PECH), Annie Schreijer-Pierik, Jan Huitema (VVD), Bert-Jan Ruissen (SGP) en Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren). Deze laatste drie genoemden zijn plaatsvervangend lid van de Visserijcommissie. Zij kunnen stemmen wanneer het gewone lid afwezig is.

Onder andere is vrij uitgebreid gesproken over de impact op de visgronden en de visserij wanneer er steeds meer plannen worden ontwikkeld voor windmolens in de Noordzee. “Er komen steeds minder gebieden waar we kunnen vissen. De sector wordt langzaam de nek omgedraaid”, aldus een aanwezige visser.

Concreet is afgesproken dat er een Hoorzitting over de Controleverordening wordt georganiseerd, dat er wordt samengewerkt bij rapporten en wetsvoorstellen, en wordt een volgend overleg (in oktober) gepland, want allen waren het over een ding 100% eens met elkaar: “Bijzonder goed initiatief om nu al goed en uitgebreid met belanghebbenden af te stemmen.”

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button