Kop van Noord-HollandNoord-Holland

Provincie en regio streven naar 40.000 extra woningen in Noord-Holland Noord

Advertentie:

Noord-Holland – De provincie, 18 gemeenten en marktpartijen hebben de ambitie in regio Alkmaar, de Kop van Noord-Holland en West-Friesland tot 2030 circa 40.000 extra woningen te bouwen op binnenstedelijke locaties en zoveel mogelijk in de buurt van trein- en busstations.

Door meer huizen te bouwen dan volgens berekeningen voor de regio zelf nodig is, willen de gemeenten en provincie een bijdrage leveren aan het sneller oplossen van het woningtekort in en rond Amsterdam. Dit staat in de Woondeal Noord-Holland Noord die naast de regiogemeenten en de Woningmakers nu ook is getekend door de provincie Noord-Holland. De officiële ondertekening vond donderdagochtend 8 juli plaats in Alkmaar.

Gezamenlijk
Gedeputeerde Cees Loggen: “Het heeft even geduurd, maar ik ben blij dat er nu een goede woondeal voor Noord-Holland Noord ligt waarmee we gezamenlijk aan de slag kunnen, ook richting het Rijk. We hopen zo sneller voldoende woningen te kunnen bouwen voor iedereen.”

Wie extra huizen wil bouwen voor mensen die werken of studeren in Amsterdam of omgeving, moet als regio goed bereikbaar zijn. Daarom is voor Noord-Holland Noord naast de bouwambities ook een bereikbaarheidsvisie uitgewerkt, zowel voor het spoor als de weg. De provincie en gemeenten hebben minister Ollongren gevraagd in deze woondeal te investeren, onder andere voor het verplaatsen van milieubelastende bedrijven en het verbeteren van de stations en het spoor. De minister beloofde onlangs aan de Tweede Kamer om in september met de regio hierover in gesprek te gaan.

Bouwen
Wethouder Paul Verbruggen: “Het woningtekort in de regio is zo groot dat niemand het probleem alleen op kan lossen. Bouwen, bouwen, bouwen is het motto van Regio Alkmaar, zowel in de steden als in de kleinere gemeenten. Dat kan alleen versneld worden in samenwerking tussen gemeenten, provincie, het Rijk en de ontwikkelaars.”

Wethouder Marjon van der Ven: “Onze inwoners moeten erop kunnen rekenen dat we alles op alles zetten om het woningtekort terug te dringen. De ambities zijn groot. Er moeten duizenden woningen bijgebouwd worden, willen we iedereen een passende woning kunnen bieden. Door meer samen te werken kunnen we knelpunten sneller en beter aanpakken en zo sneller en meer woningen bouwen.”

In de woondeal is naast betaalbaarheid ook aandacht voor duurzaamheid door stikstofarm, circulair en natuurinclusief te bouwen, rekening houdend met het veranderende klimaat en een gezonde leefomgeving. De Woondeal Noord-Holland Noord is getekend door de provincie Noord-Holland, de Woningmakers en de 18 gemeenten in Regio Alkmaar, regio Westfriesland en regio Kop van Noord-Holland.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

1 reactie

  1. Het woningtekort kan worden opgelost wanneer er een einde wordt gemaakt aan de immigratie en de illegalen uit te zetten. Eenvoudige oplosding.

Wellicht ook interessant

Back to top button