Recensie

Black Widow 3D (recensie)

Advertentie:

Sinds 2008 (toen de Marvel Cinematic Universe aan een nieuwe reeks begon) kunnen de liefhebbers van de Marvel Comics de vele striphelden op het witte doek bewonderen. Begonnen met Iron Man volgden ook The Hulk, Thor, Captain America, Spider-Man en vele anderen. Zo kregen de helden een eigen film, maar vaak waren het films waar in meerdere helden te zien waren.

Bijvoorbeeld the Avengers uit 2012, waarin ook voor het eerst de Black Widow, Natasha Romanoff (Johansson) verscheen. In totaal was ze zeven keer te zien in een bijrol, maar nu heeft ook zij haar eigen film. Met deze Black Widow brengen de Marvel Studios samen met Walt Disney alweer de 24e superheldenfilm in de theaters. Alle films kunnen los van elkaar bekeken worden, maar de liefhebber weet dat er altijd lijntjes zijn naar de andere verhalen.

Het is 1995 als we zien hoe de jonge Natasha (Anderson) en haar jongere zusje Yelena (McGram) met hun surrogaat ouders Alexei (Harbour) en Melina (Weisz) op spectaculaire wijze weten te vluchten uit hun onbezorgde leventje in Ohio. Vader Alexei is ontdekt als een belangrijke spion en weet met zijn gezin te ontkomen naar een eilandje waar hij zich meldt bij de invloedrijke machtswellusteling Dreykov (Winstone). De ouders verdwijnen en de kinderen worden opgenomen in het opleidingskamp de The Red Room van Dreykov.

The Red Room
In 2016 zien we hoe de tot Black Widow opgeleide Natasha (Johansson) weet te ontsnappen uit een situatie in Leipzig, waarbij ze gezocht wordt door een regeringseenheid. Ze weet te ontkomen naar een safehouse in Noorwegen, waar ze aan materiaal wordt geholpen door Mason (Fagbenie). Elders zien we hoe jongere zus Yelena (Pugh) de hand weet te leggen op een bijzondere rode stof. Deze stof kan er voor zorgen dat de controle, die The Red Room over een groot leger Black Widows heeft, opgeheven kan worden.

Om haar zus erbij te halen weet ze rode stof bij Natasha in haar safehouse te bezorgen. De zussen die elkaar jaren niet gezien hebben ontmoeten elkaar weer in Boedapest. Natasha komt er achter dat The Red Room na al die jaren nog steeds actief is en samen met Yelena heeft ze nog maar een doel. Een einde maken aan de invloed van The Red Room, maar het probleem is dat niemand lijkt te weten waar die zich bevindt. Daar hebben ze de nodige hulp voor nodig.

Black Widow Copyright 2020 Disney Enterprises Inc
Black Widow Copyright 2020 Disney Enterprises Inc

Vechtmachines
De Marvelfilms kenmerken zich natuurlijk door de bijzondere eigenschappen die de striphelden hebben. Zo zijn de Black Widows onverschrokken vechtmachines die in de strijd alles uit de kast halen om de vijand uit te schakelen. De tengere Scarlet Johansson en Florence Puch moeten dan ook regelmatig topprestaties leveren. De film staat stijf van de acties die een genot zijn om naar te kijken. Er is ook ruimte voor humor. Als je ziet dat David Harbour, die in eerdere films ook de Red Guardian speelde, vol trots probeert zijn iets te klein geworden heldenkostuum aan te trekken. Of als Yelena laat zien welke belachelijke pose Natasha tijdens haar gevechten regelmatig aan neemt.

De surrogaatmoeder heeft ook nog wat verassingen en wordt voortreffelijk neergezet door Rachel Weisz (vrouw van Daniel Graig). Naast opnames in de USA, Noorwegen en Boedapest zijn ook in Marokko de nodige scenes gefilmd. Vooral de grote decors zijn indrukwekkend en geven het verhaal body. Dat verhaal zit goed in elkaar en houdt de toeschouwer 134 minuten geboeid. De film is in 3D een mooi spektakel, maar natuurlijk ook in 2D te zien. Traditioneel voor de Marvelfilms is er na de enorme aftiteling ook nu weer een bonusscène te zien die het publiek al vast opwarmt voor nummer 25 in de reeks.

Regie: Cate Shortland
Met: Scarlet Johansson, Florence Pugh, David Harbour, Rachel Weisz, O-T Fagbenie,
Ray Winstone, Ever Anderson, Violet McGraw, Olga Kurylenko
Kijkwijzer: 12 jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Back to top button