Den HelderPolitiek

Nieuwe huisadvocaat gemeente Den Helder vertegenwoordigde eerst Rob Scholte

Volgens het college is er geen sprake van een belangenconflict

Advertentie:

Den Helder – Het grote internationale advocatenkantoor AKD, sinds anderhalf jaar de huisadvocaat van de gemeente Den Helder, is in het verleden ook vertegenwoordiger geweest van kunstenaar Rob Scholte. De gemeente en Scholte voeren al jaren een juridische strijd en in de regel mogen advocaten geen tegenstrijdige belangen verdedigen. Volgens wethouder Michiel Wouters leert navraag bij AKD dat er geen sprake is van een belangenconflict.

De kwestie werd aan de kaak gesteld door Behoorlijk Bestuur. Zij stelden naar aanleiding van een raadsinformatiebrief en een artikel van Regio Noordkop over de gemeentelijke zorgpolis maandagavond vragen aan het college. Volgens het college is er sinds mei 2022 sprake van een onrechtmatige situatie omdat het contract met Univé eigenlijk aanbesteed had moeten worden. Dit zou gesignaleerd zijn door AKD. Hoewel het contract al sinds 2017 loopt en er niks is veranderd aan de regelgeving beweert het college dat de situatie tussen 2017 en 2022 wel rechtmatig was. Ondanks vragen van deze nieuwssite en de fractie van Behoorlijk Bestuur blijft de uitleg van het college warrig: Tijdens de raadsvergadering zei wethouder Michiel Wouters bijvoorbeeld dat de situatie de eerste vijf jaar niet problematisch was, omdat de gemeente niet geïnformeerd was dat dit het geval zou zijn. De objectieve werkelijkheid blijft gissen.

Onder het artikel over de gemeentepolis op deze website verscheen op 10 februari een reactie van een gebruiker die erop wees dat huisadvocaat AKD, de partij die de gemeente nu adviseerde de verzekering wel aan te besteden, in het verleden ook raadsman was voor kunstenaar Rob Scholte. “Gezien de relatie tussen Gemeente Den Helder en Scholte, zal deze geen toestemming hebben gegeven om AKD ook de huisadvocaat van Gemeente Den Helder te worden. Deze toestemming is conform de gedragsregels advocatuur, van Nederlandse orde van Advocaten wel nodig”, zo las het anonieme bericht. Raadslid Sjoerd Oudijk vond dit voldoende aanleiding om het college eens te bevragen. Hij wilde weten of het klopt dat de nieuwe huisadvocaat van de gemeente eerder de belangen van Rob Scholte behartigde en of dit wel conform de gedragsregels van de advocatuur is.

Geen belangenconflict
Wethouder Michiel Wouters bevestigde maandagavond dat het inderdaad AKD was die in 2018 voor Rob Scholte een zaak startte tegen zowel de deurwaarders die zijn museum hebben ontruimd als de gemeente Den Helder. Nu staat het advocatenkantoor de gemeente juist bij in allerlei juridische procedures. Als advocaat mag je alleen bij hoge uitzondering of met toestemming optreden tegen een eerdere cliënt. Volgens Wouters is de situatie zoals die nu is volledig legitiem. Dat heeft volgens hem onder andere te maken met het feit dat Scholte enkel rechtshulp kreeg op het gebied van het strafrecht en de AKD de gemeente slechts bestuursrechtelijk bijstaat. Ook is het alweer vijf jaar geleden dat AKD Scholte hielp. Zo is er al met al geen sprake van een conflicterend belang. Wouters laat weten dat AKD dit verhaal bevestigt.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

2 reacties

  1. Het is maar de vraag of AKD, Scholte alleen heeft bijgestaan in een strafrechtelijke procedure tegen gemeente Den Helder en het gemeentelijke deurwaarderskantoor.

    Wethouder Wouters vertelde tijdens de raadsvergadering dat het alleen ging om strafrecht, en niet om bestuursrecht. Alleen is dat een vraag die alleen Rob Scholte kan beantwoorden of dit juist is.

    Scholte werd bijgestaan door het Amsterdamse Advocatenkantoor Friedberg en Mahn. Als je op de website kijkt van dit advocatenkantoor, dan is daar uit op te maken dat dit advocatenkantoor zich voornamelijk bezighoud met civielrecht. Ze zijn volgens hun site gespecialiseerd in; arbeidsrecht, ondernemingsrecht, vastgoed, leisure en luchtvaart. Bestuursrecht word niet genoemd op de site van dit advocatenkantoor.

    De firma AKD is een groot advocatenkantoor uit Amsterdam met specialismes in alle soorten recht. Bestuursrecht, Civielrecht en Strafrecht.

    Het zou dus goed kunnen zijn dat de advocaten van Scholte, AKD (strafrecht) en Friedberg en Mahn (civielrecht) overleg hebben gevoerd over de bestuursrechtelijke onderdelen.

    Als deze conclusie juist is, dan is het goed mogelijk dat AKD inhoudelijke informatie heeft van de zaak tussen Scholte en Gemeente Den Helder. En kan de huidige stadsadvocaat van Gemeente Den Helder ook in het dossier van Rob Scholte. Dat geeft op zijn minst de schijn van belangenverstrengeling.

    Behoorlijk Bestuur zou dit doormiddel van vervolgvragen moeten uitzoeken. Zo zouden er verklaringen moeten komen, dat AKD en Advocatenkantoor Friedberg en Mahn advocaten geen enkel contact hebben gehad over de verschillende procedures van Scholte. Deze verklaringen zullen ook onder Ede bij een rechter houdbaar moeten zijn.

    Indien de advocaten Friedberg en Mahn en AKD weldegelijk de zaak Scholte bestuursrechtelijk hebben besproken. Dan heeft gemeente Den Helder een potentieel probleem. In het ergste geval kan Scholte om vernietiging van de vonnissen vragen die uitgesproken zijn nadat AKD de huisadvocaat is geworden van de gemeente Den Helder. De schijn van belangenverstrengeling is dan gewekt, en kan gemeente Den Helder over onrechtmatig verkregen informatie beschikken.

    Volgens Wouters is AKD sinds anderhalf jaar de stadsadvocaat van Den Helder. Wat overigens nergens terug te vinden is op de websites van Gemeente Den Helder. Dus niet controleerbaar.

    Maar als hij gelijk heeft, dan zijn potentieel dus de uitspraken van de rechter na 1 augustus 2021 in de gevarenzone. Dat betekend concreet dat alle eindvonnissen mogelijk gevaar lopen. Indien AKD onrechtmatig de nieuwe huisadvocaat is van Gemeente Den Helder…

    De wethouder is terug te beluisteren via onderstaande link.
    https://gemeenteraad.denhelder.nl/Vergaderingen/Gemeenteraad-1/2023/13-februari/19:30/Vragenkwartier

  2. Vraag: Heeft AKD zich schuldig gemaakt aan belangenverstrengeling?

    Wethouder Wouters: Volgens AKD niet…..

    Over belangenverstrengeling gesproken. Wie vraagt zoiets nou aan de mogelijke dader…. Te schandalig voor woorden!!

Wellicht ook interessant

Back to top button