Aan de wandel in de Noordkop

Aan de wandel in de Noordkop: Texel, van Den Burg naar Oudeschild

Advertentie:

Voor het eerst in deze rubriek een wandeling op Texel, het eiland aan de overkant van Den Helder. Na de boot met de bus naar Den Burg en tegenover de VVV wandelen we via kleine paadjes naar het oosten. Globaal liepen we via de Leemkuil, Zuid Haffel en het Doolhof naar het Skillepaadje, wat in Oudeschild uitkomt.

De tuinwallen zijn een uniek iets en komen, menen wij, alleen op Texel voor. Het is er door alle wilde bloemen een komen en gaan van vlinders, bijen en andere insecten. Achter de tuinwallen natuurlijk veel schapen, Texel hé, maar ook runderen in alle kleurschakeringen. Paarden zijn in de minderheid, we spotten ze echter wel.

Halverwege de tocht is er in het landschapsreservaat Hoge Berg een klein bos genaamd ‘het Doolhof’. Er is een heuvel in het bos met daarop een stoel van bielzen. Die nu vol staat met eten en drinken, want het is de tijd van de schoolreisjes en de Texelse jeugd heeft hier op de dag van onze wandeling een pauzeplek. Volgens een volkslegende zou onder die heuvel een enorme kei liggen die doorloopt tot Engeland en daarom de naam heeft ‘de Engelse Steen’. Voor ons categorie vreemd verhaal!

Stef Bos
Als we hebben gerust op een bankje, met een tekst van Stef Bos, gaan wij verder en komen langs bijenhotel ‘de Zandkuil’. Door de warmte in de kuil en drie grondsoorten is dit een walhalla voor graafwespen en graafbijen, maar liefst 40 soorten! Deze informatie lezen wij op de vele borden over ‘de Gouden Driehoek’, het gebied rond Oudeschild. Leuke weetjes zoals verderop ook over ‘de Weezenputten’, die dateren uit de Gouden Eeuw.

In de verte zien we de molen van Oudeschild al en via het Skillepaadje komen we aan in het dorp. Het Jenever Buurtje prijkt op één van de eerste panden en in de vensterbank staat het glaswerk. Daarna volgt De Ruyterstraat, een opeenvolging van idyllische huisjes en erg leuk om langs te wandelen. Men heeft hier spullen over en/of doet aan huisvlijt, want overal kun je kopen: groenten, jam, boeken en decoraties van (jut)hout, zoals theelichtjes houders, schapen, sleutelhangers, kistjes en meerpalen.

Boottochtjes
In de haven van Oudeschild is het veel drukker dan onderweg, de toeristen weten deze plek te vinden. Verschillende bedrijven bieden boottochtjes aan, waarbij je al dan niet zelf je garnalen kunt vangen. Als je daar geen zin in hebt, kun je ook op een tocht mee richting zandplaat de Razende Bol en de marinehaven van Den Helder. Er zijn ook winkeltjes en uiteraard restaurants met vis in de hoofdrol.

Een geliefde bezigheid voor kinderen is het krabben tukken; er zijn speciale hengeltjes, visnetjes en emmertjes te koop en met ontbijtspek wil het best lukken met dat tukken! We zien de jeugd onder toezicht van de ouders fanatiek bezig en emmers met meer dan tien krabben erin zijn meer regel dan uitzondering. Verder heeft Oudeschild het museum Kaap Skil te bieden, een binnen- en een buitenmuseum op maritiem gebied en dat is de moeite waard. Wij geven nu de voorkeur aan een maritieme lunch en wandelen daarna terug naar Den Burg. Het was prima wandelen, we gaan het eiland vaker verkennen.

Toon meer

Jo Aggenbach

Jo is vrijwilliger verslaggever van Regio Noordkop. Ze schrijft verhalen voor de rubriek "Aan de wandel in de Noordkop", valt in als filmrecensent en schrijft nu en dan verhalen over leuke evenementen en activiteiten in de Regio Noordkop.

4 reacties

  1. Te uwer informatie en voor de volledigheid: tuinwallen zijn niet een louter Texels fenomeen. Ze komen bijvoorbeeld ook voor op Wieringen, waar jullie volgens mij ook wel eens de benen hebben gestrekt. Daar worden ze ’tuunwallen’ genoemd. Wandelen is overigens goed voor de lijn, maar daar weet u waarschijnlijk alles van…..

    1. Op een internetpagina van Texel las ik de volgende zin ‘Het Texelse tuinwallenlandschap is uniek voor Nederland’ en daaruit maakte ik op dat het elders niet voor zou komen. Het is mij op Wieringen ook niet opgevallen, maar daar gaat nog gewandeld worden en dan ga ik er zeker op letten. Wandelen is gezond en goedkoop én naast de lijn ook goed voor het brein! Er stond die dag 18 kilometer op de stappenteller.

  2. Krabben tukken met ontbijtspek en een speciaal hengeltje, netje en emmertje? De commercie ruikt weer winst. De met een goed handelsinstinct behepte Texelaars kunnen de toeristen kennelijk alles wijs maken en verkopen.

    Wij hadden vroeger genoeg aan een eindje touw met een stuk getrapte mossel eraan bevestigt; het maakte de krab niet uit, die hapte toch wel toe…

    1. De krab anno 2022 heeft ook wensen op culinair en huisvestingsgebied, vandaar het hoogstandje spek en een emmer met bonte opdruk! En uiteraard moet er in de verse republiek geld verdiend worden…

Wellicht ook interessant

Back to top button