Hollands KroonSport

Bijna 200 deelnemers tijdens 44e editie Open Water Wedstrijd Anna Paulowna

Advertentie:

Anna Paulowna – De 44e editie van het Open Water Zwemmen zat vol sportieve en sfeervolle elementen zonder wanklank. De wedstrijd is een regelrechte klassieker voor de liefhebbers van het openwaterzwemmen. Deelnemers, vrijwilligers, aanhang en belangstellenden genoten van de wedstrijden in liefst 28 categorieën. Zwem- en Triatlon vereniging Oude Veer had weer vakwerk afgeleverd.

Voorzitter Annet Huiberts en haar team van vrijwilligers hadden de wedstrijd perfect georganiseerd. Huiberts: “We bieden diverse KNZB – klassementsafstanden aan, en daarnaast hebben we onze vertrouwde Molentochten voor de recreatieve zwemmers die het open water willen ervaren. Voor de triatleten hebben we ook langere afstanden op het programma staan.” Van ’s ochtends 10:00 tot 15:00 uur ’s middags kwamen de meest uiteenlopende zwemmers in actie. Het deelnemersveld bestond uit meer dan 190 zwemmers, waarvan de oudste 79 jaar is.

Oude Veer clublid Martijn Smakman (22) geniet, maar kijkt ook goed of alles voor iedereen goed gaat. “Sommige zwemmers starten in twee categorieën, dus het is best moeilijk om precies vast te stellen hoeveel deelnemers er zijn”, vertelt Smakman. “De wedstrijden worden professioneel aangepakt. Zo zijn er voortdurend zeven officiële juryleden van de KNZB. We zijn er als vereniging trots op dat iedereen die aan openwaterzwemmen doet van onze wedstrijd op de hoogte is. Met de vereniging gaat het goed. Nieuwe leden zijn van harte welkom en het is ook mogelijk om eerst op proef mee te doen.” De club heeft veel trouwe leden, volgens Smakman. “We hebben de nodige leden die wekelijks komen trainen voor de vele mini triatlon wedstrijden die hier in de directe omgeving worden gehouden. Het is heerlijk om te zien hoe iedereen zich op zijn eigen niveau weet te ontwikkelen.” De temperatuur van het water was zaterdag goed. Dat is niet altijd het geval. Smakman: “Veel zwemmers vergissen zich daarin, het is echt niet zo dat na enige warme dagen de temperatuur van het water altijd goed is. Vanaf 16 graden is het goed. Daaronder is het vrij koud en dan is het een stuk minder leuk om deze gezonde hobby uit te oefenen.”

Andere tijden
De zwemmers beschikken allemaal over een goede uitrusting. Henk Bakker (73), sinds jaar en dag bezoeker van het evenement, heeft als jonge zwemmer nog meegedaan. “Toen was het toch nog heel anders”, vertelt Bakker. “De meeste deelnemers zwommen in precies het dezelfde soort zwembroek en dames waren er helaas nog amper bij. Nu is dat allemaal heel anders geworden. Iedereen is te zien in een professioneel en goed zittende zwempak. In die vroegere tijden wist men ook minder goed wanneer er storm kwam. Tegenwoordig is dat door allerlei nieuwe technieken veel beter te voorspellen. Maar ongelukken of blessures zijn er eigenlijk nooit. Uit ieder onderzoek blijkt dat zwemmen de sport is waarbij haast nooit blessures worden opgelopen. En dat lijkt me toch belangrijk detail als je een gezonde sport zoekt.”

De leden van de Reddingsbrigade Den Helder zijn ook prominent aanwezig. Ben van Veen, al lange tijd met hart en ziel aan de brigade verbonden, heeft het zichtbaar naar zijn zin. Toch blijft hij scherp als er wedstrijden zijn. “Je ziet het direct als iemand in de problemen komt”, vertelt van Veen. “Ze zwemmen dan anders dan de rest en bij enige twijfel nemen we direct contact met ze op. Bij problemen halen we ze snel uit het water en geven ze dan aan de deskundige medewerkers van de EHBO. Ze kregen warme bouillon  en dan komt het haast altijd snel weer goed. Het is hier goed vertoeven. De leden van de reddingsbrigade zijn een vriendengroep die alert is en blijft.  De meeste deelnemers kennen elkaar goed en de sfeer is altijd optimaal.” De uitslagen van de openwaterwedstrijd zijn terug te vinden op livetiming.oudeveer.nl.

Toon meer

Albert Bronk

Albert Bronk is sportverslaggever bij Regio Noordkop. Je treft hem bij het voetbal, het wielrennen, hockey, zwemmen, judo en op tal van andere sportieve locaties. Tips, nieuws of suggesties voor Albert? Mail naar sport@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button