Den HelderUitgaan

Zomervakantie op Fort Kijkduin

Advertentie:

Huisduinen – Bovenop het hoogste punt van het oude walvisvaardersdorpje Huisduinen staat Fort Kijkduin. In de tijd van Napoleon in 1811 is het fort gebouwd en maakt onderdeel uit van de Stelling Den Helder, die de stad en de haven beschermt tegen vijanden. Vandaag de dag heeft het fort een historisch museum, een Noordzeeaquarium, een terras aan zee en een fortwachtershuisje waarin overnacht kan worden. In de zomervakantie staan er verschillende activiteiten op het programma bij Fort Kijkduin.

Zo bevat het Noordzeeaquarium, dat afgelopen najaar is verbouwd, nu een moderne tentoonstelling: ‘Aanvallen & Verdedigen’. Bezoekers leren daar hoe (zee)dieren aanvallen en hoe ze zich verdedigen. In het aquarium bevindt zich een vijftien meter lange tunnel, waar de vissen niet alleen boven je, maar ook onder je zwemmen. Daarnaast is in het bastion een groot walvisskelet van Chris de Potvis te vinden.

Daarnaast zijn er ook visvoerrondleidingen in Fort Kijkduin. Een dierverzorger laat zien welk voedsel er op het menu staat voor de vissen vertelt alles over de zeedieren. De voerrondleidingen zijn dagelijks te volgen, met uitzondering van de vrijdag. Om 12:30 uur in de Doorloopbak of Wrakkenbak, om 14:30 uur bij de Haaien en Roggen en om 15:30 uur bij de kleine dieren.

Bezoekers kunnen ook zelf vissen voeren. Bij het aquarium staat een visvoerautomaat waar zij voor €1,- per zakje wat garnalen of mosselen kunnen kopen (zolang de voorraad strekt). Met dit visvoerzakje kunnen de roggen, haaien of de dieren in de tunnel gevoerd worden. Hoewel haaien kleine scherpe tandjes hebben, zijn het geen gevaarlijke dieren.

Rondleidingen
Tijdens de schoolvakanties kunnen bezoekers met een gids mee door het verleden van het fort. Elke donderdag en zaterdag start de rondleiding om 11:30 uur. Om 13:30 uur op de donderdag en zaterdag is er een Duitstalige rondleiding.

Fort Kijkduin sluit het seizoen af op zaterdag 2 september met Fortenfestival, waarbij het hele fort tot leven komt. Franse soldaten, wasvrouwen en bedelaars lopen deze dag door het fort rond. Er zijn veel (kinder)activiteiten te beleven zoals boogschieten, kanonschieten, buksschieten en nog veel meer historische gezelligheid. Fort Kijkduin is van 8 juli tot en met 3 september dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00 uur.

Verkiezing mooiste fort
Fort Kijkduin is nog altijd in de race om verkozen te worden tot het mooiste fort van Nederland. Het fort heeft het geschopt tot de laatste vijf in de race en hoort in tijdens het forten- en vestingfestival 2023 op 2 en 3 september of het uiteindelijk tot mooiste fort is gekozen. Stemmen kan tot 1 september via de website van organisator Liniebreed.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button