Den Helder

Bestrijding iepziekte door graven van geulen

Advertentie:

Den Helder – De laatste jaren heeft de iepziekte flink toegeslagen in Den Helder. Het is een zeer besmettelijke ziekte en dus probeert de gemeente verdere verspreiding te voorkomen. Zieke iepen worden gekapt, maar een nieuwe manier van bescherming is het graven van sleuven (geulen) tussen de bomen.

Een van de manieren waarop de iepziekte zich verspreidt, is wortelcontact tussen de bomen. “Langs de grachten in de binnenstad gaan we daarom sleuven graven tussen zieke en gezonde bomen”, zo laat de gemeente weten. “Hiermee wordt het contact tussen de wortels onderling verbroken. Zo kan de schimmel, die de iepziekte veroorzaakt, niet worden doorgegeven van de zieke boom aan een nog gezonde boom. Op deze manier hopen we dat meer bomen gezond blijven en er niet hele rijen iepen verdwijnen.”

Het graven van sleuven is alleen nuttig als bomen in een rij naast elkaar staan. Tussen iepen waarbij geen contact is met wortels onderling, hoeft het contact ook niet verbroken te worden. Het graven van sleuven is een kostbare klus. “We kunnen dit daarom helaas niet op alle plekken doen, maar we doen het nu wel langs de grachten in de binnenstad, omdat dit beschermd stadsgezicht is. Op andere plekken in het land worden waardevolle iepen ook beschermd door sleuven te graven. Dit blijkt daar een nuttige manier te zijn om iepziekte een halt toe te roepen.”

Nieuwe bomen
Waar het kan plant de gemeente nieuwe bomen, maar er is wel een achterstand in het herplanten van bomen. “Daarom kan het even duren voordat er nieuwe bomen staan. We zijn er wel hard mee bezig. Zo zijn de afgelopen twee jaar maar liefst 300 bomen geplant en we gaan de komende jaren door met het planten van nieuwe bomen.”

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button