Hollands KroonSchagen

Nieuw regionaal Dierenbeschermingscentrum in Tuitjenhorn

Advertentie:

Anna Paulowna – Het college van Hollands Kroon heeft de gemeenteraad laten weten dat de Dierenbescherming na uitgebreid onderzoek een nieuwe locatie heeft gevonden aan de Ambachtsdijk in Tuitjenhorn. Sinds 1 januari 2022 hebben de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Heiloo, Dijk en Waard, Schagen en Hollands Kroon, middels een Europese aanbesteding, een dienstverleningsovereenkomst (DVO) afgesloten met de Dierenbescherming. Deze overeenkomst betreft zowel de dierenopvang als het dierenvervoer.

Opvang van dieren vindt plaats op de locatie van de dierenbescherming gevestigd in Purmerend. Vanwege de staat van de panden was de opvang op de locaties in Tuitjenhorn en Alkmaar namelijk niet meer mogelijk. Deze locaties zijn inmiddels gesloten. Nadat de organisatie de aanbesteding gegund had gekregen, is zij een locatieonderzoek gestart naar geschikte locaties voor de bouw van een nieuw dierenbeschermingscentrum binnen de betrokken gemeenten. De dierenbescherming heeft namelijk al langere tijd een nieuwbouwwens in de provincie Noord-Holland.

Schagen
De uitkomst van het uitgebreide onderzoek is dat enkel binnen de gemeente Schagen een geschikte locatie is gevonden. Dit gaat om de voormalige locatie van stichting DierenOpvang DierenAmbulance (DODA) Schagen en Hollands Kroon aan de Ambachtsdijk 7 in Tuitjenhorn. Het perceel is al eigendom van de dierenbescherming. Voor de bouw van een nieuw dierenbeschermingscentrum is het perceel echter te klein. Daarom heeft de dierenbescherming het aangrenzende perceel aangekocht. Daarmee is het kavel groot genoeg om een dierenbeschermingscentrum te bouwen.

Om over te kunnen gaan tot de bouw van een dierenbeschermingscentrum is een concept aanvraag omgevingsvergunning ingediend bij de gemeente Schagen. Vanuit de betrokken gemeenten is benadrukt dat de noodzakelijkheid van de nieuwbouw de bedrijfsvoering zelf betreft. De komst van een nieuw dierenbeschermingscentrum in de regio is echter wel wenselijk. De wenselijkheid van de nieuwbouw van een dierenbeschermingscentrum aan de Ambachtsdijk 7 in Tuitjenhorn staat dus niet ter discussie en de locatie aan de Ambachtsdijk heeft een mooie centrale en bereikbare ligging in de regio. Daarmee is de reisafstand naar Tuitjenhorn voor alle gemeenten gelijk aan of korter dan de reisafstand naar Purmerend.

Dierenwelzijn
Een nieuwe opvang op deze locatie draagt dus bij aan het dierenwelzijn en minder belasting van het milieu. Het nieuwe dierenbeschermingscentrum wordt gebouwd volgens de meest recente inzichten op het gebied van dierenwelzijn, hoogwaardige dierenhulp, veiligheid en hygiëne. Het gebouw wordt aangepast aan de behoefte in de regio. In het nieuwe dierenbeschermingscentrum vinden straks ook de Dierenambulance Noord-Holland Noord en het knaagdierencentrum onderdak.

De dierenbescherming heeft inmiddels een eerste positieve reactie op de concept aanvraag omgevingsvergunning ontvangen. Om tot een verder vergunningstraject te komen, is de organisatie verzocht aanvullende stukken aan te leveren, zoals een stedenbouwkundig rapport. Deze stukken worden op dit moment opgesteld.

Toon meer

Hans Boskeljon

Hans Boskeljon is sinds mei 2023 politiek verslaggever voor Regio Noordkop. Hij richt zich uitsluitend op de politiek binnen de gemeente Hollands Kroon. In het verleden was hij onder meer werkzaam bij NRG en als wethouder in de gemeente Den Helder. Hans is bereikbaar via hans@regionoordkop.nl.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button