
Den Helder – De oppositiepartijen in de gemeenteraad van Den Helder zijn ontevreden over het verloop van de raadsvergadering afgelopen maandag 8 juli, waarin de Kadernota werd vastgesteld. Zij betreuren het feit dat dat de nieuwe coalitie geen enkele vorm van samenwerking met ze opzocht. Ook vindt de oppositie dat de mogelijkheid tot het doen van gedegen woordvoering en het voeren van debat hen is ontnomen.
Van tevoren was goed nagedacht over het proces om te komen tot een vastgestelde Kadernota 2025-2028. Zo stond op donderdag 27 juni een extra raadsvergadering gepland om fracties de kans te geven met elkaar te debatteren over van tevoren opgegeven onderwerpen. Behalve Fractie Pastoor, wenste geen enkele fractie hier echter gebruik van te maken. Fractievoorzitter Michel Pastoor vindt het erg spijtig dat de vergadering daarom niet doorging. “Dit was de uitgelezen kans om met elkaar in debat te gaan, de samenwerking op te zoeken en juist de coalitie/oppositie discipline dit jaar anders in te richten.”
Voor de VVD, CDA, D66, GroenLinks, Stadspartij, PvdA, Samen Actief en ChristenUnie was het lopende formatieproces reden om af te zien van het debat op 27 juni. Deze partijen zaten immers nog midden in de onderhandelingen. Ook voor oppositiepartijen Behoorlijk Bestuur, Beter voor Den Helder en de PVV was een debat op dat moment overbodig. Zij waren nog bezig moties en amendementen voor te bereiden en wilden daar tijdens de raadsvergadering van 8 juli het debat over aangaan. Dat pakte echter totaal anders uit dan zij hadden verwacht.
Nieuwe coalitie
Anderhalf uur voor de raadsvergadering maakten de onderhandelende fracties bekend dat ze er uit waren en presenteerden zij het nieuwe coalitieakkoord. De rol van de ChristenUnie als gedoogpartner blijft hetzelfde. Vervolgens hielden die 17 zetels elkaar tijdens de vergadering behoorlijk stevig vast. Op een voorstel over de realisatie van de wildopvang en de HUB in Julianadorp na, werd geen enkele motie of amendement van een oppositiepartij aangenomen. Voor een deel van de moties was dat op de inhoud logisch, maar soms klonk het argument van de coalitie “dat is al onderdeel van ons amendement” of verwezen zij naar het addendum op het coalitieakkoord. Een echt debat ontbrak hierdoor. Oppositiepartijen probeerden nog na het indienen van moties en amendementen extra woordvoering mee te pakken, maar werden daar in teruggefloten door burgemeester Jan de Boer.
Sylvia Hamerslag, fractievoorzitter van Behoorlijk Bestuur, is totaal niet te spreken over deze gang van zaken. “Het bericht dat er een nieuw coalitieakkoord is, kwam naar buiten toen onze fractie midden in overleg zat ter voorbereiding van de vergadering. Ik had dus niet eens tijd gehad om het te lezen. Wij zijn maanden bezig geweest met het voorbereiden van moties. Dus het op deze manier en op dit tijdstip naar buiten brengen vind ik heel onhandig. Zo ga je toch niet met elkaar om?” Ook de oppositiefracties Beter voor Den Helder, de PVV en Fractie Pastoor kijken met een slecht gevoel terug op de manier waarop de Kadernota is vastgesteld.
De coalitiepartijen begrijpen de teleurstelling bij de oppositie vanwege het ontbreken van een inhoudelijk debat en erkennen dat het niet ideaal was dat het formatieproces door het proces tot het vaststellen van de Kadernota heen fietste. Echter, zij benadrukken ook dat er meerdere momenten zijn geweest waarop de oppositie haar standpunten duidelijk heeft kunnen maken.
Als er nu verkiezingen gehouden zouden worden zou de uitslag zo zijn dat de oppositie het dubbele waard is van de huidige coalitie , dat zijn ongeveer 20 zetels tegen 10 van de coalitie partijen. Ik hoop dat iedereen dat gaat beseffen. De oppositie partijen hebben in 2022 15 zetels van de 31 gehaald. Dan loop je zo door naar de 20 en dan zou het hele huidige college vervangen kunnen worden.
Ja maar dan besluit Giancarlo toch vanaf zn vakantieadres dat hij wil doorgaan met de huidige samenstelling en schuift verder iedereen aan de kant
Wanneer Lianne haar best doet ontdekt ze dat in Den Helder oppositie partijen al jaaaren weeskind zijn. Ook dat, omdat ze tegen mij niet bestand was, de VVD een spreektijd regeling heeft doen instellen zodat het debat is de Raad om zeep geholpen moest worden.
Nog anderhalf jaar wachten , dan wordt deze coalitie van 7 dwergen compleet de raad uit gestemd .
En de volgende periode zijn de oppositie de coalitie en zeggen we precies het zelfde zoals dit al jaren het geval is.
De oppositie is boos tot dat ze coalitie zijn en omgekeerd
Dat durf ik niet te zeggen. Voor goede argumenten staat de huidige oppositie beslist open. Die gevestigde landelijke partijen beslist niet. Die houden vast aan hun ‘ ideologie ‘
Democratisch Den Helder? Meer een Dictatoriaal Drama!
In de gemeenteraad van Den Helder lijkt het erop dat een goed potje democratisch touwtrekken een utopie is geworden. De recente raadsvergadering van 8 juli was meer een dictaat dan een debat. De oppositiepartijen kregen nauwelijks de kans om hun zegje te doen, laat staan dat hun moties en amendementen serieus genomen werden. Dit is geen samenwerken; dit is de nieuwe coalitie die haar zin doordrukt, koste wat het kost.
Burgemeester Jan de Boer, die ook voorzitter van de raad en leider van het college van B&W is, lijkt zijn rollen te verwarren met die van een keizer. Waar deze drievoudige petjes misschien handig lijken voor de burgemeester zelf, zijn ze voor de gemeentelijke democratie een ramp. Met de vergaderhamer in de hand sloeg hij elk zinvol debat plat, waardoor de bijeenkomst meer weg had van een slecht geregisseerd theaterstuk dan van een raadsvergadering waarin belangrijke zaken zoals de Kadernota 2025-2028 besproken moeten worden.
De oppositie zit met de handen in het haar. Zij hadden hun huiswerk gedaan, moties voorbereid, amendementen geschreven, en wat krijgen ze? Een coalitie die blind is voor alles behalve haar eigen agenda. “Dat is al onderdeel van ons amendement,” luidt het dan, of men verwijst naar een addendum dat niemand heeft gezien. Ondertussen zappen de thuisblijvers weg, teleurgesteld dat hun vertegenwoordigers monddood gemaakt worden.
Het argument dat de oppositie bij eerdere gelegenheden haar punten wel kon maken, snijdt geen hout. Een echte democratie floreert bij voortdurende dialoog, niet bij een ‘nu even niet, want we zijn druk’. Wat is het nut van een raadsvergadering als de uitkomst al vaststaat voordat de eerste spreker zijn mond opendoet?
Het is triest te zien hoe de kloof tussen burger en politiek in Den Helder alleen maar groter wordt. De raadsvergadering van 8 juli was een gemiste kans voor echte politieke betrokkenheid en een toonbeeld van hoe het niet moet. Als dit de nieuwe manier van politiek bedrijven is in Den Helder, dan houd ik mijn hart vast voor de toekomst van deze stad.
Mart Coers