Overige

Vallende sterren zorgen woensdagnacht voor waar schouwspel

Adverentie

Noordkop – Pak voor de nacht van woensdag op donderdag het kleedje of buitenstoel er maar bij: de omstandigheden zijn ideaal om een zwerm aan ‘vallende sterren’ te zien. Vooral rond 02.00 uur ’s nachts wordt een ware piek verwacht. En het belooft ook prima weer te worden om het schouwspel aan de hemel te kunnen zien, zegt Kees Veth van Volkssterrenwacht De Jager op Texel.

Om allereerst eerlijk toe te geven, eigenlijk zijn het geen ‘vallende sterren’ die in de nacht van woensdag op donderdag goed te zien zijn, zegt Veth. “Het zijn gruisjes, stofdeeltjes, die ooit zijn losgeraakt van een komeet.” De stofdeeltjes zijn dit keer afkomstig van de komeet Swift-Tuttle.

“Als zo’n komeet dichtbij de zon komt, verdampen de buitenste lagen en komt er stof vrij. Dat blijft als het ware in de ruimte hangen. Als de aarde door zo’n stofwolk heen gaat, zo’n stofbaan eigenlijk, dan veegt ‘ie als het ware het gruis op.” Dat is wat er in de nacht staat te gebeuren. De deeltjes vallen in de dampkring en verbranden. “Daarbij zijn dan lichtflitsen te zien, die je vanaf de aarde als ‘vallende sterren’ kan zien”, zegt Veth. “Die flitsjes zijn eigenlijk die zandkorreltjes die met een snelheid van pakweg 60 kilometer per seconde onze dampkring binnenvliegen. Als ze dat doen, laten ze de atmossfeermoleculen gloeien.”

Helder
Het beste moment om dat schouwspel te kunnen zien, is rond 02.00 uur ’s nachts. “Dan is er als het ware een piek in het aantal op dat moment. Dan is de beweging van de aarde het gunstigst door die zwerm heen. Je vliegt er dan als het ware recht tegenin, terwijl als je aan het begin van de avond kijkt het meer langs de aarde scheert.” Het weer wordt volgens hem ook nog eens perfect. “Het blijft helder, dus je zou het goed kunnen zien.”

Je hebt er ook niet veel voor nodig, een stoel of een kleedje is voldoende. Bij de sterrenwacht op Texel maken ze er een bijzonder moment van. “Op een pleintje voor bij Ecomare hebben we ruimte gemaakt dat mensen met hun stoeltje of kleedje naartoe kunnen komen en dan omhoog kunnen kijken.”

Saturnus en Jupiter
De sterrenwacht zelf is ook open, maar vanwege de anderhalvemeterregel wel in beperkte mate. “We laten kleine groepjes mensen naar boven, de sterrenwacht in, om even naar de grote planeten te kijken. Saturnus en Jupiter zijn die avond vooral aan het eind van de avond goed te zien.” Een andere optie voor het volgen van de sterrenregen is de donkerte belevingsplek bij het Wieringer Eilandmuseum op Hippolytushoef. De belevingsplek ligt vlak bij de dijk langs de Waddenzee. Het is een van de donkerste plekken van Noord-Holland.

En wie geen zin of tijd heeft om op pad te gaan, hoeft volgens Veth ook niet te vrezen dat je de bijzondere nacht mist. Naar buiten stappen is namelijk al voldoende om wat ervan mee te pakken. “Je kan ook altijd thuis kijken.”

Toon meer

NH Nieuws

De bron van bovenstaand bericht is NHNieuws, de provinciale omroep voor Noord-Holland. Zij is mediapartner van Regio Noordkop.

1 reactie

Wellicht ook interessant

Back to top button
%d bloggers liken dit: