Den Helder

Indië-herdenking op 15 augustus

Den Helder – Op maandag 15 augustus 2022 wordt in Den Helder herdacht dat het keizerrijk Japan in 1945 op die datum zich terugtrok voor de geallieerde strijdkrachten, waarmee een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in de Oost. Inwoners gedenken hen die het leven lieten tijdens de Japanse bezetting en de tijd van geweld en onzekerheid daarna. De herdenking, waarbij burgemeester Jan de Boer een toespraak houdt, vindt plaats bij het monument ‘Voor hen die vielen’, op de Vijfsprong, en begint om 11.00 uur.

Na de overgave van Japan leek het er op dat verzet, inzet en eindeloos wachten op de bevrijding niet tevergeefs waren, en mensen weer in vrijheid hun eigen keuzes konden maken. Niets bleek echter minder het geval te zijn in wat toen nog Nederlands-Indië heette. De onafhankelijkheidsstrijd volgde, bracht veel leed en slachtoffers met zich mee. Pas langzamerhand kwamen de verhalen los.

Daarom staat de datum 15 augustus in het teken van de keuzes die mensen maakten in een situatie van onvrijheid. Het is een les voor volgende generaties, want hoe vrij zijn wij? Gedachten gaan uit naar hen die de vrijheid niet met eigen ogen mochten aanschouwen en voor die tijd het leven lieten. Samen met hun nabestaanden wijden inwoners aan hen stilte en gedachten. Ze gedenken de militairen, het koopvaardijpersoneel en gewone burgers die hun leven gaven.

Na het hijsen van de vlag halfstok, toespraken en het Wilhelmus is er gelegenheid om kransen of bloemstukken te leggen bij het monument. Tot slot wordt het taptoe-signaal uitgevoerd.

Verkeersomleiding
Tijdens de herdenking wordt het verkeer op de toegangswegen naar rotonde De Vijfsprong tegengehouden of omgeleid. Dat gebeurt tussen 10.30 uur en 12.00 uur. Dit geldt ook voor de bussen van Connexxion. Het gaat om de Middenweg (ter hoogte van de Pasteurstraat en ter hoogte van het voormalig postkantoor), de Javastraat (vanaf de Van Galenstraat) en de Polderweg (ter hoogte van de Hertzogstraat). Hier komen hekken en houden verkeersregelaars toezicht. Hulpverleningsvoertuigen op weg naar een noodgeval mogen wel passeren.

Toon meer

Leanne van Gemeren

Mijn naam is Leanne van Gemeren (21). Ik ben werkzaam bij Regio Noordkop als Redactiemedewerker en studeer Creative Business. Ik ben bereikbaar via leanne@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button