Cultuur/NatuurDen Helder

Ondanks aanstaande veiling probeert Rob Scholte zijn collectie zelf te verkopen

Den Helder – Rob Scholte en zijn vrouw Lijsje Snijder doen nog een laatste poging om hun kunstcollectie zelf te verkopen, ondanks dat de rechter heeft besloten dat de gemeente Den Helder het werk mag veilen. De familie Scholte vraagt nu drie miljoen euro voor de gehele collectie, terwijl de gemeente uitgaat van een veilingopbrengst van €350.000,-. Volgens Snijder heeft de gemeente er belang bij dat kunst van Scholte voor een laag bedrag de deur uit gaat.

Een bericht op de website van Scholte kondigt de verkoop aan: “Rob Scholte biedt zijn hele kunstcollectie te koop aan voor drie miljoen euro. Deze bijzonder unieke verzameling van veel meer dan 8.000 stuks bestaat uit vele kunstwerken van Rob Scholte zelf, maar ook van vele andere bekende en nu nog onbekende kunstenaars, die in het Rob Scholte Museum te zien zijn geweest.” Geen lullig bedrag dus, maar volgens Snijder is de waarde volledig onderbouwd en is de collectie zelfs meer waard: “Tien jaar geleden is de collectie voor de verzekering op drie miljoen getaxeerd. Inmiddels zijn er nog veel meer werken bijgekomen.” Volgens Snijder mogen zij en Scholte de collectie tot deze geveild is nog zelf proberen te verkopen.

Collectie bij elkaar houden
Wanneer de collectie geveild zal worden, wat moet gebeuren via het bedrijf BVA Auctions, weet de familie Scholte nog niet. Het koppel is in zijn geheel niet tevreden over de wijze waarop de gemeente van het werk af probeert te komen: “De taxateur van de gemeente taxeert een schilderij op €400,-, terwijl een soortgelijk schilderij van Rob aan het Rijksmuseum is verkocht voor €45.000,-.” Naast het feit dat de gemeente de waarde van de collectie volgens Snijder veel te laag inschat, wordt het werk van haar man door de veiling ook nog eens uit elkaar gehaald: “De gemeente doet niets om de veiling bekendheid te geven. Wij vinden dat de verkoop bij het publiek onder de aandacht moet worden gebracht en willen de collectie als één geheel verkopen. Als je dat niet doet vernietig je de marktwaarde, dat kun je nooit meer terugdraaien.”

Snijder denkt dat de gemeente er bewust voor kiest om de collectie voor weinig van de hand te doen: “Als het werk voor de geschatte €350.000,- wordt verkocht zijn wij failliet. Dat betekent ook dat wij de rechtszaken tegen de gemeente, die nog beslecht moeten worden, niet kunnen voeren.” Scholte en zijn vrouw claimen een bedrag van 1,7 miljoen euro van de gemeente Den Helder: “De verkoop van de kunstcollectie is ook voorbarig, omdat nog helemaal niet duidelijk hoe die zaak zal lopen.” Verantwoordelijk wethouder Michiel Wouters was niet bereikbaar voor commentaar.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

11 reacties

 1. Rob Scholte doet me op de een of andere manier aan Henk van Kuik denken…………………..

 2. Het zou meer dan redelijk zijn, dat de familie Scholte de collectie zelf verkoopt op haar aangegeven wijze. De Gemeente kan laten vastleggen, dat de eerste opbrengsten tot een maximum van € 350.000 aan haar worden overgemaakt.
  Een veiling bij BVA Auctions is belachelijk en zal een minimaal bedrag opbrengen niet in de laatste plaats door de amateuristische waardebepalers bij BVA Auctions. Daarbij is het onmenselijk een familie tot aan de grond af te branden.

 3. Als mensen zich nou eens echt verdiepen in deze zaak, er was eens een wethouder, ene Pietertje, die had een te grote broek aangetrokken. En toen begon de ellende, met Koen en Lolke als aanjagers!

 4. Was het niet zo dat Rob van de rechter al de tijd had gekregen om het zelf te doen maar het niet voor elkaar kreeg ?
  En dat de rechter na afloop van die periode heeft bepaald dat de gemeente het mocht doen.
  Dit lijkt wel op van Kuik versus het stadhuis : uitspraak van de rechter en dan weer gewoon door gaan met zeuren en iedereen de schuld geven . Trieste mensen.Ik hoop dat de rechter eens op zijn” strepen gaat staan ” .

  1. Nee, zo was het niet. Verdiep je nou eens echt in deze zaak voordat je wat schrijft!

 5. Enkele vragen aan degenen die van niks weten: 1. Waarom werd de belofte van wethouder Pieter Kos aan Scholte gebroken? 2. Waarom gooiden Burgemeester Schuiling en wethouder Lolke Kuipers, D66, Scholte uit het postkantoor, terwijl kort ervoor de Gemeenteraad overleg wenste over de kwestie? 3. Waarom kreeg Scholte geen specificatie van zijn energienota, voor zo’n groot gebouw? 4. Waarom pikten het Gemeentebestuur en de Raad zijn kunstwerken in, waarmee hij juist zijn “schulden” kon betalen? Je neemt een bakker toch ook niet zijn oven af? 5. Waarom brak ons Bestuur de gevorderde kooponderhandelingen met Scholte af? Het huidige buitensluitcollege met aanhangsel GL/D66 moet dringend gaan overleggen met Scholte, anders komt er nog een tweede landelijk schandaal bij, naast het Stadhuis van de Fraude. Een overheid die gestolen kunstwerken gaat veilen, terwijl ze haar beloften aan de kunstenaar twee keer brak. Er is geen democratie in Den Helder. Zie “Naar democratie in Den Helder”, facebook.

   1. Zeker Cees, van mevrouw Biersteker (CU) hebben we sinds haar wethouderschap helemaal niets meer gehoord, laat staan over de kwestie Scholte. Het woord verraad is hier terecht. Geld is voor haar veel belangrijker dan haar geveinsde medemenselijkheid. De heer Wouters (partij niet duidelijk) is een kameleon. Uiteraard volledig ten dienste van zichzelf.

  1. Henk van Kuijk u stelt vijf zeer ter zake doende vragen. Ik verwacht van degenen die van niks weten het antwoord schuldig zullen blijven, omdat zij ook niet aan de suggestie van Cees gevolg zullen geven.

 6. Rob van Kuijk en Henk Scholte nieuw komisch duo iets als snip en (ik) snap (het niet) .
  Ik zet de cola en popcorn vast klaar

Back to top button
%d bloggers liken dit: