Den HelderJeugd

Stichting Leergeld van start in Den Helder

Adverentie

Den Helder – De Helderse afdeling van Stichting Leergeld is een feit. Voorzitter Thalina Meurs laat weten dat het nieuwe bestuur druk bezig is met de laatste voorbereidingen om zich vanaf het komende schooljaar te gaan inzetten voor kinderen waarvan de ouders financiële problemen hebben. Stichting Leergeld zorgt ervoor dat zij de middelen krijgen om schoolspullen te kopen, maar ook om te kunnen sporten of naar muziekles te gaan.

In het bestuur van de stichting zitten naast voorzitter Thalina Meurs ook Thomas Meurs, Peter-Jan Jonas, Brigitta Timmer en gemeenteraadslid Mirjam Dijk. Een jaar geleden diende Behoorlijk Bestuur, toentertijd de partij van laatstgenoemd bestuurslid, nog een motie in waarmee het college de opdracht zou krijgen om in gesprek te gaan met Stichting Leergeld en ze toe te voegen aan de wijkteams. Uiteindelijk werd de motie niet aangenomen. Volgens wethouder Peter de Vrij is er al veel en goed armoedebeleid in Den Helder en moet er voor gewaakt worden dat er geen dingen dubbel worden gedaan en onnodig subsidies worden verleend. Wel wilde hij in gesprek met Leergeld om te kijken waar zij de gemeentelijke dienstverlening konden aanvullen.

Gaatjes vullen waar het nodig is
Nu is Dijk zelf bestuurslid bij de stichting. Een onbetaalde functie, zo verzekert zij. Op dit moment ontvangt de stichting ook geen financiering vanuit de gemeente: “Bij de stichting werken alleen maar vrijwilligers die zich willen inzetten voor de kinderen in Den Helder. Ik raakte in gesprek met de initiatiefnemers en ik vind het belangrijk dat deze stichting er is. Zeker in Den Helder, waar toch veel armoede is.” Dijk zegt dat de gemeente zelf veel doet, maar dat maatschappelijke initiatieven als deze kunnen inspringen waar de gaatjes vallen.

Meurs is het daar mee eens: “Veel regelingen vanuit de overheid hebben duidelijke voorwaarden. Het inkomen mag niet te hoog zijn en als je daar net boven zit heb je geen recht op hulp. Bij Leergeld doen we daar niet aan: Als het nodig is, dan is het nodig en helpen wij. We kunnen veel betekenen: Betalen voor schoolreisjes, verjaardagen, een laptop of een fiets bijvoorbeeld.” Het is de bedoeling dat gezinnen die de hulp van Leergeld kunnen gebruiken daar op worden gewezen door andere instanties als de voedselbank, een deurwaarder of de gemeente. Daarnaast wordt hard gewerkt om vanaf september de eigen website te lanceren, waar inwoners van Den Helder ook een aanvraag kunnen doen. “We willen de drempel om hulp te vragen, die veel mensen voelen, zo veel mogelijk weghalen.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button