Den Helder

Drugsdealer moet duizenden euros betalen aan Den Helder

Den Helder – Een drugsdealer uit Den Helder werd in december 2019 opgepakt nadat hij op straat drugs dealde. Burgemeester Jeroen Nobel legde hem een last onder dwangsom op van 5.000 euro. Dit bedrag zou hij aan de gemeente moeten betalen als hij opnieuw de fout in zou gaan. Dat bleek recentelijk het geval.

Voor het opnieuw dealen in harddrugs moet hij nu een paar duizend euro betalen. “Dit is de eerste keer dat we de bestuursrechtelijke last onder dwangsom moeten verzilveren”, zegt Jeroen Nobel. “Helaas, zou ik eraan toe willen voegen, want het liefste zien we dat het bij de waarschuwing blijft. Maar wie niet horen wil, zal moeten voelen. Het uitroeien van drugscriminaliteit is voor ons een prioriteit, ook omdat het soms gepaard gaat met buitensporig geweld.”

Het opleggen van een last onder dwangsom is een relatief nieuw middel om drugscriminaliteit in de kiem te smoren, door herhaling van fout gedrag te voorkomen. Den Helder past deze bestuursmaatregel toe sinds mei van dit jaar. De burgemeester wil met de maatregel jongeren afschrikken die voor het snelle geld willen gaan. Aanvullend is het mogelijk dat er strafrechtelijke vervolging door het OM plaatsvindt.

Maatschappelijk leed
Drugshandel veroorzaakt groot maatschappelijk leed en trekt andere criminele activiteiten aan. Dat geeft onrust en overlast voor omwonenden en tast hun veiligheidsgevoel aan. Eerder kon de gemeente op grond van de APV alleen een proces-verbaal opmaken. Uit de praktijk bleek dat dit voor de ‘doorgewinterde’ drugsdealer geen prikkel was om het gedrag te veranderen. De dreiging van een flinke duit geld zou meer moeten stimuleren om de wet na te leven. Daarmee zet de gemeente niet in op straffen, maar op het herstellen van de orde.

In de strijd tegen drugscriminaliteit verzoekt de gemeente iedereen die informatie heeft over drugs en wapens dit anoniem melden bij Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button