Den Helder

Helderse Vallei zoekt zwerfafval ambassadeurs

Den Helder – Verbaasd over het afval op de Helderse straten en in de natuur? Daar is iets aan doen. De Helderse Vallei zoekt zwerfafval ambassadeurs. Op zaterdag 19 september is het World Cleanup Day. Op deze grootste wereldwijde opruimactie van het jaar gaan ruim 180 landen onze planeet een grote schoonmaakbeurt geven. Het doel is om zoveel mogelijk zwerfvuil op te ruimen, maar ook het verkrijgen van meer waardevolle informatie over het soort afval, dat op straat en in het milieu ligt en de herkomst ervan.

World Cleanup Day is de dag waarop de nieuwe zwerfafval ambassadeurs en deelnemers met hun taak starten. Maar dan moeten deze ambassadeurs wel eerst gevonden worden. Wie heeft interesse om mee te helpen? Gratis materiaal wordt hiervoor beschikbaar gesteld. Meedoen kan op twee manieren, namelijk als deelnemer of als ambassadeur. In beide gevallen ontvangt een ieder een zwerfafvalpakket dat bestaat uit informatie over zwerfafval, handschoenen, een afvalgrijper en een rol vuilniszakken van Nederland Schoon.

Deelnemers kiezen zelf in welke wijk of welk gebied in de gemeente Den Helder zij afval willen gaan rapen. De ambassadeurs gaan naast het afval rapen op een moment dat hen dat uitkomt, ook rapporteren over dit afval door middel van het plaatsen van foto’s in de Litterati app en het delen van foto’s met #trashtag. De Helderse Vallei deelt de aangeleverde informatie dan weer via social media. Hierdoor wordt samen aan draagvlak gemaakt om het ontstaan van zwerfafval te verminderen. Wie niet mee wil doen aan het rapporteren en delen van foto’s kan zich aanmelden als deelnemer om afval te rapen op eigen initiatief.

Voor deelnemers zijn 20 gratis zwerfafval pakketten beschikbaar. Aanmelden kan via www.deheldersevallei.nl/agenda. Op World Cleanup Day kunnen de deelnemers van 10.00 tot 12.00 uur bij De Helderse Vallei de benodigde materialen ophalen. Er is een vrijwilliger aanwezig die uitleg geeft over wat de bedoeling is en hoe de Litterati app werkt. Vanaf die dag kunnen alle ambassadeurs en deelnemers van start gaan. De zwerfafvalpakketten worden mogelijk gemaakt door de zwerfafvalvergoeding van gemeente Den Helder.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button