Den Helder

Meer controles op troep bij afvalcontainers

De Helder – Wie herinnert zich nog de wachtrijen voor de milieustraat van HVC in de maanden maart en april? Kort na de uitbraak van het coronavirus? Velen zaten noodgedwongen thuis en gingen massaal opruimen. Helaas brachten sommige mensen hun grof afval niet alleen naar de milieustraat, ze dumpten het ook in de ondergrondse containers. Daardoor waren de bakken eerder vol en bleef de klep regelmatig hangen. Er werden ook veel vuilniszakken en grof afval naast de containers gezien en nog te zien. Een grote ergernis. De gemeente heeft de plekken in beeld waar dit vaak gebeurt en gaat vaker controleren.

Een paar feiten en cijfers
Tot en met juli van dit jaar hebben de handhavers ruim 795 controles en onderzoeken gedaan naar bijgeplaatste vuilniszakken en grof afval. In 60 van de 795 gevallen was de overtreding al voorbij. Verdere actie was niet nodig. In de andere gevallen moest HVC aan het werk om afval te verwijderen. Dat ging meestal om grof afval. Er zijn 65 waarschuwende gesprekken gevoerd met overtreders. In 24 gevallen is er een boete uitgedeeld. Dit is meer dan in 2019, toen de handhavers in dezelfde periode 46 waarschuwingen en 19 boetes uitdeelden. Het aantal meldingen van afvaldumpingen en bijplaatsingen ging van 825 in 2019 naar 732 dit jaar.

“De onderzoeken naar de daders die hun afval dumpen, duren lang en zijn helaas niet zo succesvol”, zegt wethouder Remco Duijnker. “Het is ons allemaal een doorn in het oog. Het goede nieuws is dat het vaak om dezelfde plekken gaat waar zooi zomaar wordt neergezet. Onze handhavers hebben de hotspots in beeld en delen die informatie met de HVC. Zo kunnen we met elkaar de boel beter in de gaten houden. Vanaf september gaan we ook meer controleren, want ons team is nu op volle sterkte. Weg met die troep op straat.”

Is er een storing aan een ondergrondse container of is deze vol? Bel dan naar HVC, telefoonnummer 0800-0700. Dat is het juiste adres.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button