Cultuur/NatuurDen HelderUitgaanVideo

Achttien monumenten in Den Helder openen de deuren (video)

Advertentie:

Den Helder – Maar liefst achttien monumenten uit Den Helder openen de deuren tijdens de Open Monumentendagen op 10 en 11 september. Vanwege de diverse geschiedenis van de stad is er voor iedereen wel een monument te kiezen: maritiem, historisch of militair. Op zaterdagochtend verzorgde wethouder Fotigui Camara de aftrap in het Atlantikwall Centrum.

Manouk van Deutekom is organisator van de Monumentendagen in Den Helder en heeft een aantal tips om te gaan bekijken. “Eigenlijk zijn ze allemaal interessant”, vertelt van Deutekom, “ik zou het carillon willen uitlichten omdat je niet weet wat je aantreft. De Woningstichting heeft een tentoonstelling over hun honderdjarig bestaan. Ook de verdedigingswerken uit de Stelling van Den Helder zijn interessant, te beginnen bij het Antlantikwall Centrum!”

Een bijzondere plek om een kijkje te gaan nemen is dus het carillon, dat op zaterdag wordt bespeeld door beiaardier Dennis Vallenduuk. Ook Lichtschip Texel is open voor publiek, onder meer oud-opvarende Piet Roozing staat klaar om rondleidingen te verzorgen.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

10 reacties

 1. Vandaag gingen wij met onze drie kinderen en mijn moeder op bezoek bij de grote bunker aan de zanddijk, de zgn M219 . Tot onze grote verbazing moesten wij hier entree betalen .Volgens ons is open monumentendag de dag dat alle toegang gratis . Waardeloos en we voelden ons behoorlijk besodemieterd.We zijn zeer teleurgesteld weggegaan en hebben vervolgens een bezoek gebracht aan de kroontjesbunker en de bunker bij de begraafplaats. Op beide plekken zeer veel informatie van de vriendelijke vrijwilligers .Een aanrader !! De zanddijk(M219) verspilde moeite ,wat een afgang.

  1. Wij van de M219 hebben door gegeven aan de organisatie dat wij entree vroegen en zij hebben dat in alle media en ook in de folder gemeld echter stond daar de normale entree prijs en wij vroegen de helft daarvan.
   Wij vinden het ook spijtig dat U hierover reageert terwijl wij er alles aan hebben gedaan om dit te voorkomen, ook hadden wij de vlag van monumentendag niet gehesen voor de duidelijkheid.
   Nogmaals spijtig maar het was bekend!

   1. Wij hebben ook officieel een klacht ingediend bij de landelijke organisatie van de open monumenten dagen . Wanneer u niet aan de doelstellingen van monumentendag wilt mee doen is dat natuurlijk uw eigen keuze.Wij vinden dat u dan niet thuis hoort in het programma.Ook niet met allerlei uitzonderingen .Dit zorgt alleen maar voor verwarring.Verder maakt u reclame als bent u museum , maar u heeft helemaal geen officieele museum status.Ook daar gaan wij ons beklag over doen.

 2. Wij hebben vandaag ook diverse monumenten bezocht waaronder bunkers, en ook wij waren verbaasd dat we bij de bunker aan de Zanddijk entree moesten betalen terwijl bij een andere bunker in Huisduinen de toegang gratis was, volgens ons klopt dit inderdaad niet, we hebben de bunker dan ook niet bezocht

 3. Even gezocht in het Museum register : de Batterij M219 staat NIET geregistreerd in het Nederlandse Museum register.Het voldoet ook niet aan de door hen opgestelde normen.De uitbaters noemen zich geheel ten onrechte museum.

  1. De naam of titel museum is niet beschermd volgens dat zelfde museum register. Zij mogen zich gewoon museum noemen net als ieder ander die iets wil tentoonstellen.

 4. Wanneer je wel entree vraagt en daarom de vlag van de organisatie niet ophangt voldoe je niet aan de spelregels van de organisatie van open monumenten dag. Dat is een vrije keuze. Maar dan hoor je ook niet in het promotie boekje wat uitgegeven is en betrekking heeft op monumenten dag .

  1. Misschien een contact opnemen met city marketing ? die hebben dat boekje gemaakt.

Wellicht ook interessant

Back to top button