Recensie

Soof 3 (recensie)

Adverentie

Sylvia Witteman schreef voor de Volkskrant columns die in eerste instantie over koken gingen en later ook over haar gezin. Deze columns zijn de inspiratie geweest voor de Soof-filmreeks. In 2013 verscheen de film Soof met een cast die voor een groot deel steeds weer terugkeerde in het vervolg Soof 2 (2016) en de tv-serie Soof: een nieuw begin (2017- 2018).

Ook nu zien we in deze Soof 3 een soort reünie van de bekende cast. Lies Visschedijk is als middelpunt de innemende Soof waarvan de serie de ups en downs mooi in beeld brengt. Soof was de vrouw van Kasper (Huêt) en samen hebben ze dochter Sacha en de tweeling Bing (Schoenmaker) en Diez (Schoenmaker). Soof heeft van haar hobby koken haar werk gemaakt en uiteindelijk haar eigen restaurant Kooksoof geopend. Zij en haar man Kasper zijn inmiddels gescheiden en leiden een eigen leven. Hij met zijn nieuwe vriendin Josine (Schaap) en zij met haar succesvolle restaurant.

Hectische huisvrouw
De vaste kijkers kennen Soof als de hectische huisvrouw, moeder, vrouw en kok. Haar liefdesleven gaat niet zo lekker. Wel heeft ze een klik met de knappe Jim (Karaty). Hij is een succesvolle Amerikaanse zakenman en danschoreograaf die haar af en toe opvangt en verwent, maar zich nooit aan haar opdringt. Haar restaurant loopt heel goed. Kasper is gelukkig met zijn Josine. Zij hebben samen een dochtertje. Dochter Sacha is met de rugzak op vakantie in India en meldt dat ze eerder terugkomt en een verassing meebrengt.

Van de tweeling blijkt één op jongens te vallen. De moeder van Soof, Hansje ((Blok), komt regelmatig langs op de scooter. Zij kookt ook en heeft inmiddels een relatie met Gerrit (Van den Toorn) die ook in het restaurant werkt. Kortom een rustig leventje voor Soof tot zij een bobbeltje in haar borst ontdekt. Dan verandert haar stemming behoorlijk. Ze wil het niet aan de familie vertellen en houdt de schijn van gelukkig zijn in stand. Toch is het ernstiger dan ze wil geloven en zo ontstaat een liefdevol verhaal, waarbij iedereen weer zijn bijdrage levert.

Bridget
De serie valt onder de categorie romantische komedie, maar krijgt met deze aflevering wel een serieus onderwerp mee. Lies Visschedijk is de perfecte Soof die alle facetten van emotie schitterend weet uit te spelen. Ze is ontroerend en af toe heerlijk onhandig, waarbij ze doet denken aan Bridget Jones. Fedja van Huêt is haar ex Kasper, de twee lijken toch maar niet los te komen van elkaar. Hij is op moeilijke momenten toch een steun voor haar en weet de rol lekker neer te zetten.

De Amerikaan Daniel Karaty (jurylid bij X-factor, So you think you can dance) is natuurlijk perfect als de knappe Jim die altijd op het juiste moment opduikt. Moeder Hansje is een mooie rol van Anneke Blok, die wat te stellen heeft met dochter Soof. Toch komt ze steeds weer terug om Soof te helpen. Een kleine leuke rol in elke aflevering is weggelegd voor Sanne Wallis de Vries, die met hare zure gezicht als kritische culinair-recensent wel een bezoek aan het restaurant brengt. Andere kleine rollen zijn voor Noortje Herlaar als oncoloog en Kees Hulst als trouwambtenaar.

Herkenbaar
Het is knap om te zien hoeveel lastige maatschappelijke onderwerpen in één familie bijeenkomen. Gescheiden ouders met kinderen, verschillende culturen, uit de kast komen, de strijd tussen de generaties, eenzaamheid en omgaan met een verschrikkelijke ziekte maken het verhaal herkenbaar voor veel toeschouwers. Natuurlijk is er ook ruimte voor humor, want uiteindelijk is het toch een romantische komedie die traditiegetrouw wordt afgesloten met een uitbundig dansende cast.

Regie: Anne de Clercq
Met: Lies Visschedijk, Fedja van Huêt, Anneke Blok, Roos Dickmann, Elise Schaap, Daniël Karaty, Dick van den Toorn, Brent Schoenmaker, Diez Schoenmaker, Manpreet Bachu, Noortje Herlaar, Kees Hulst, Sanne Wallis de Vries, Eva Laurenssen, Sarah Janneh
Kijkwijzer: 12 jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Back to top button