Cultuur/Natuur

Erik Ineke & The Frans Elsen Factor in Jazz Club Nieuw & Diep

Adverentie

Den Helder – Jazz Club Nieuw & Diep start zondag 24 september met een nieuwe serie jazzconcerten in het najaar. Het openingsconcert is bijzonder en een eerbetoon aan jazzpianist Frans Elsen (1934-2011). Frans Elsen was een echte pleitbezorger van de bebop en vermaard docent van twee generaties jazzmusici.

Hij was ook een van de meest prominente Nederlandse bespelers van de Fender Rhodes elektrische piano, die zo bepalend was voor het geluid van de toen opkomende elektrische jazzrock, of rockjazz, zoals ingeluid door niemand minder dan Miles Davis met zijn baanbrekende album Bitches Brew.

In de zomer van 1970 trok Elsen zich terug in een solitaire blokhut in de ongerepte natuur van Noorwegen. Dat inspireerde hem tot het schrijven van muziek, die hij de Noorse Cyclus noemde. Terug in Nederland formeerde hij een septet met als co-leider generatiegenoot Piet Noordijk en onder andere toenmalige topmusici als Eddie Engels (trompet), Ferdinand Povel (tenorsax), Wim Overgaauw (gitaar), Victor Kaihatu (contrabas) en Erik Ineke (drums), waarmee een tournee werd gemaakt en opnames in de studio.

Het Nederlands Jazz Archief heeft onlangs die nooit uitgebrachte opnamen van de Noorse Cyclus teruggevonden en uitgebracht als album ‘Norway’ van Septet Frans Elsen. Het enige nog levende – en actieve – lid van dit septet vond dit een goede gelegenheid voor een eerbetoon aan Frans Elsen en zijn composities. Onder de titel Erik Ineke & The Frans Elsen Factor speelt Norway Revisited, stelde hij een septet samen met topmusici van nu: Jurai Stanik (Fender Rhodes piano), Marius Beets (basgitaar), Martijn van Iterson (gitaar), Bart Fermie (percussie), Marco Kegel (altsax) en Rik Mol (trompet). Het wordt een zondagmiddag zonder bebop, maar met originele funkjazz uit 1970.

Aanvang 15.00 uur, kaarten kosten 15 euro en zijn verkrijgbaar bij Theater De Kampanje.

Toon meer

Richard de Graaf

Richard is werkzaam bij Regio Noordkop als weekendredacteur. Hij is bereikbaar via richard@regionoordkop.nl Nieuws voor de omroep? Stuur het naar nieuws@regionoordkop.nl

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button