Anna Paulowna – Het college van Hollands Kroon stelt de gemeenteraad voor om 900.000 euro vrij te maken voor de bouw van 500 flexwoningen. Hiertoe heeft de gemeenteraad het college in mei van dit jaar via een motie opgeroepen. Onder flexwoningen wordt volgens het college verstaan: “volwaardige woningen die voldoen aan de geldende bouw- en woonnormen voor permanente nieuwbouw en passen bij de visie van Hollands Kroon op goed wonen. De bouwwijze, demontabel of niet, is afhankelijk van het woningtype, bouwlocatie of exploitatievoorwaarden. Snelle realisatie is het uitgangspunt.”
Het realiseren van 500 flexwoningen is voor het college een project met prioriteit. De gemeente streeft ernaar volgens de Nota Grondbeleid een actieve rol te spelen als ontwikkelaar, regisseur of stimulator. Hierbij is het belangrijk om, waar mogelijk, de regie in eigen hand te houden, maar ook waar nodig gebruik te maken van de kennis, kunde en capaciteit uit de markt. Voor de realisatie van de 30/30/40-mix, inclusief sociale huur en exploitatie, is de betrokkenheid van woningcorporaties en ontwikkelaars volgens het college essentieel.
Bouwen voor eigen inwoners
Bij recente ontwikkelingen rondom de tijdelijke huisvesting van asielzoekers, statushouders, Oekraïners en spoedzoekers, hebben inwoners van Hollands Kroon herhaaldelijk aandacht gevraagd voor de lokale woonproblematiek. De woningmarkt staat in veel van de kernen onder druk. De behoefte aan nieuwe woningen is daarmee groter dan ooit. De afgelopen jaren is de woningnood landelijk, maar ook in Hollands Kroon, aanzienlijk toegenomen, hetgeen heeft geleid tot lange wachtlijsten en een groeiende groep inwoners die dringend op zoek is naar (betaalbare) huisvesting. Om de acute woonbehoeften voor een groot deel van de doelgroepen op korte termijn te kunnen vervullen, heeft de gemeente zich nu tot doel gesteld om snel 500 flexwoningen te realiseren.
Omdat het college zich realiseert dat veel woningzoekenden wel in hun eigen dorp of woonkern willen blijven wonen worden de ontwikkelingen gespreid en bij het aantal woningen per locatie gekeken naar het dorp waar de ontwikkeling plaatsvindt. Er wordt daarbij in verhouding tot de grootte van het dorp een realistisch aantal toegevoegd. Dat wil zeggen dat er niet meer dan 20% van het huidige aantal woningen wordt toegevoegd, zodat de impact op een dorp niet te groot is.
Het college heeft de wens om met dit raadsvoorstel, parallel aan het reguliere woningbouwprogramma, versneld in 2025 een aantal van 500 demontabele woningen te realiseren en heeft daarvoor een projectteam en een stuurgroep ingesteld die ook flink door kunnen pakken. De gevraagde 900.000 euro is dan ook niet voor de realisatie van de woningen, maar voor ambtelijke inzet bij het instellen van het projectteam.
Meedenken
Participatie wordt wel toegepast, maar alleen tot het niveau ‘meedenken’, al blijven de wettelijke mogelijkheden van bezwaar en beroep op vergunningverlening natuurlijk altijd aanwezig. Het is de intentie van het college om de raad al in december van dit jaar een aantal locaties voor te leggen aan de hand van locatieonderzoeken en businesscases.
Er liggen wel redelijk wat risico’s op de loer die de ambitie van college en raad kunnen verstoren. Één van de belangrijkste daarbij is net congestie, waarbij Liander al heeft aangegeven dat een vertraging van ongeveer 2 jaar vanaf het moment van aanmelden bij Liander zeer waarschijnlijk is. Het college probeert hierbij ook te kijken naar slimme oplossingen zoals batterijopslag en lokale energieopwekking. Andere risico’s zijn bouwcapaciteit, prijsstijgingen en vertraging door bezwaar en beroep, lange aanbestedingsprocedures, mislopen overheidssubsidies en de aansluiting van riool en drinkwater. Op 19 september neemt de gemeenteraad van Hollands Kroon een besluit over het benodigde krediet voor de 500 flexwoningen.