Aan de wandel in de Noordkop

Aan de wandel in de Noordkop: De Uitlandse Polder

Callantsoog – Kort geleden schreef ik in deze rubriek over het Zwanenwater, waar ik al jaren kom en van geniet. Wat ik echter tot voor kort niet wist, is dat in de nabijheid ook een leuke wandelroute door de natuur is uitgestippeld. Vanaf het startpunt Callantsoog is dit de rode route en die heeft een lengte van 6,3 kilometer. Dat is een mooie afstand voor een middag op pad met op het eindpunt voldoende horeca in de gezellige dorpskern van het kustdorp.

Een paadje vanuit het centrum brengt de wandelaar naar de weg die Callantsoog uitgaat langs het Zwanenwater. Tegenover de parkeerplaats van dit natuurgebied gaat deze route het ‘weiland’ in en treffen we een bord met ‘welkom in de Uitlandse polder’; vroeger was het landbouwgrond en nu is het terug gegeven aan de natuur. Zowel hoge en lage grassen alsmede bomen en struiken staan in het landschap, smalle slootjes lopen er doorheen. Verderop wordt het land bewerkt en zijn de rietkragen gedaan en of het nu hierdoor komt, maar een grote zwarte glanzende kever kruist ons pad. En daar zijn er meer van, de hele familie is op stap!

Sinusmaaien
Informatieborden genoeg op deze route, een bord over ‘sinusmaaien’ geeft uitleg; dit was onlangs op televisie in een uitzending over het Zwanenwater en omliggend land. Door het gedeeltelijk maaien blijven er veel gewassen staan en hierdoor is er meer voedsel voor insecten, vlinders en andere dieren. Een paal in het landschap heeft uitklapborden over de historie, de bescherming en bewoners zoals de kievit en de kikker. Die kikkers zijn in ruime mate voorradig, maar zoeken allemaal het ruime sop op als we naderen. Begrijp nu wel dat er zo weinig prinsen zijn, je krijgt nooit de kans een kikker te kussen zodat het sprookje zijn werk kan doen.

Die kever was al groot in zijn soort en dat zijn de lichtbruine runderen helemaal, die aan de andere kant van het hek staan. “Gelukkig staan ze daar”, zegt mijn man, tot hij opmerkt dat daar ook een informatiebord in het land staat en de rode pijl onverbiddelijk zegt dat we over het hek moeten gaan! Gelijk om de hoek een grote stier met een ring door zijn neus, ook dat nog! De koeien laten ons echter met rust en we kunnen door. In verschillende slootjes zien we een stekelig plantje en mijn man weet te vertellen dat dit de ‘grote egelskop’ is; een gunstig teken, want deze plant komt voor bij voedselrijk water.

Dijk
De polder uit het duinlandschap in, hier kijken we tot in de verre omtrek. De hei is bijna overal uitgebloeid, maar een enkele struik waagt zich er nog aan diep paars te kleuren. De duintoppen gaan over in een lange rechte dijk die we gedurende ongeveer één kilometer volgen tot de pijlen naar de weg gaan en we langzaam aan terug gaan richting het dorp. We komen langs wat vakantieparken, waarna de zomer nog klaprozen staan en prachtige grote zonnebloemen insecten aantrekken.

In het Kooibos is het al wat drukker, hier spelen kinderen en laten mensen hun hond uit. Er staan paaltjes met de aanduiding ‘strand’ erop voor de vele badgasten. Een kunstzinnige bank laat zien waar je ook je flessen kwijt kunt als je niet naar de glasbak wil, ze zijn er als het ware in geboetseerd!
We zien een veld gevuld met rendiermos, wat erop wijst dat de lucht heel zuiver is, in tegenstelling tot wat het journaal onlangs bracht op tv. Schone lucht in onze regio, we houden ervan!

Terug in Callantsoog treffen we hier ook een mini bieb, we hebben er inmiddels al een stuk of vijf geteld bij onze rondjes in de Kop van Noord Holland. En voor degene die nog wat wil winkelen, happen of sappen is vlakbij het start- en eindpunt het Dorpsplein met voor elk wat wils. Of nog even uitwaaien op het strand, er kan veel in deze kustplaats.

Toon meer

Jo Aggenbach

Jo is vrijwilliger verslaggever van Regio Noordkop. Ze schrijft verhalen voor de rubriek "Aan de wandel in de Noordkop", valt in als filmrecensent en schrijft nu en dan verhalen over leuke evenementen en activiteiten in de Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button