Den Helder

Energiecoaches gaan aan de slag

Den Helder – De gemeente Den Helder, Woningstichting Den Helder en het Financieel Fit Huis Het FUNdament gaan met de inzet van energiecoaches minimahuishoudens helpen te verduurzamen. Op 10 oktober start het project, dat een half jaar duurt. De verwachting van de gemeente is dat door de inzet van de energiecoach de energierekening tientallen euro’s per maand wordt verlaagd.

In Den Helder is er energiearmoede. Vooral bij huishoudens met een laag inkomen en hoge energiekosten. Vaak wonen deze inwoners in een huis dat niet goed is geïsoleerd. De energiecoaches komen bij hen langs en laten zien hoe zij kleine energiebesparende maatregelen in huis aan kunnen brengen. Ook worden de huishoudens geïnformeerd over hoe zij door gedragsverandering een bijdrage kunnen leveren aan het besparen van energie. De energiecoach kijkt bijvoorbeeld wat nodig is aan ledverlichting, tocht strippen en radiator folie.

Samen met de bewoner wordt besproken waar het meeste rendement is te behalen. Voor elke bezochte woning is er een energieplan op maat. Wethouder Peter de Vrij is blij met de hulp van energiecoaches, waarvoor hij zich al lange tijd heeft ingezet: “Zo helpen we armoede bestrijden en komt het bereiken van de klimaatdoelstellingen in onze gemeente dichterbij.” De betreffende inwoners worden zelf door de energiecoaches benaderd, het is niet mogelijk voor mensen om zich bij de energiecoaches aan te melden. De energiecoaches zijn goed herkenbaar op hun elektrische fiets.

Dat inwoners geholpen zijn met het energieadvies op maat is natuurlijk al een stap in de goede richting van een beter klimaat. De energiecoaches zelf hebben er ook baat bij. Het zijn namelijk mensen die hiervoor een bijstandsuitkering ontvingen van de gemeente. Na het volgen van een speciale training hebben zij nu een baan en doen hiermee werkervaring op. Woningstichting Den Helder werkt samen met de gemeente aan de inzet van de energiecoaches. Ook het Financieel Fit Huis Het FUNdament aan de Dintelstraat, onderdeel van de samenwerking Financieel Fit Den Helder, speelt hierbij een rol.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button