Hollands Kroon

Inwoners uit ’t Veld bijeen op open dag jubilerend Maria Mater

Adverentie

’t Veld – Seniorencomplex Maria Mater bestaat 11 oktober zestig jaar. Om dat te vieren organiseert de woonzorggroep in ’t Veld de hele week een feestweek. Dinsdag mochten geïnteresseerden binnen gluren tijdens de open dag.

Op de tafels in de lounge liggen de fotoboeken van de afgelopen jaren breed uitgestald. De bewoners bladeren met hun buurtjes door de kiekjes waarop te zien is hoe hun huidige huisvesting ooit is gebouwd. Maria Mater heeft namelijk niet altijd in dit gebouw gezeten. Begin jaren ’90 is dit pand gebouwd voor de senioren. Achter de bar staat een bewoner die veel vrijwilligerswerk verricht voor Maria Mater. “We hebben best veel vrijwilligers die ons helpen”, vertelt Koppelmans. “Daar zijn we heel blij mee.”

Bij Maria Mater wonen 55 senioren. De bewoners bestaan uit een combinatie van zorgbehoevende senioren en senioren die geen zorg nodig hebben, maar wel een kamer huren. “Maria Mater was in eerste instantie bedoeld voor senioren die hier een appartement huurden”, vertelt teamleider René Koppelmans. “Als het nodig was, konden ze daar ook wat thuiszorg bij krijgen van Samen. Uiteindelijk merkten we dat mensen wat meer gingen mankeren. De zorg werd zwaarder en we kwamen aan de grens van wat thuiszorg is. Daarom zijn we twee jaar geleden gestart om zorg te bieden op een andere manier. Een mix van mensen die wel en geen zorg nodig hebben.”

Buurtkamer
Tijdens de open dag is uiteraard niet alleen de lounge te zien, ook kunnen geïnteresseerden een kijkje nemen in de buurtkamers. In deze ruimtes kunnen bewoners bij elkaar komen voor bijvoorbeeld een kop koffie, een spelletje of om samen tv te kijken. Koppelmans: “Vlak voor de coronacrisis uitbrak zijn we begonnen met de bouw van deze ruimtes. Het was met de anderhalve meter even de vraag hoe dat daarna verder moest, maar uiteindelijk is het gelukkig allemaal gelukt.” De kamers zijn vernoemd naar de vier buurtschappen rond ’t Veld.

Om extra bekendheid te geven aan de feestweek, benaderde Maria Mater verschillende ondernemers in ’t Veld. “De komende jaren wordt het item ‘hoe gaan we elkaar lokaal versterken?’ een belangrijk item”, aldus Koppelmans. “Als we bijvoorbeeld kijken naar boerderij de Veldzicht Hoeve; wij mogen regelmatig bij hun vergaderen en zij koken wel eens bij ons. Het gaat er niet per se om dat je wat voor elkaar betekent, dan kun je daarna altijd nog kijken hoe een eventuele samenwerking eruit ziet.”

Vervolg feestweek
Vanwege het zestigjarig jubileum vinden er ook de rest van de week nog vele feestelijkheden op het programma bij Maria Mater. Maandag werd het al geopend met een optreden van theater Veder, waar de ouderen via zang en woord werden vermaakt. Woensdag volgt een optreden van Koos Slippens, een lokale zanger. Donderdag is er een groot oudhollands buffet voor de bewoners, vrijwilligers en mantelzorgers. “Dat wordt een heerlijke lunch met poffertjes, wentelteefjes en wafels. De poedersuiker gaat de lucht in.” Donderdagavond is een buffetavond voor het hele team in de jaren zestig stijl. “Trek je leukste sixties outfit aan en dan maken we er wat gezelligs van. Vrijdag komt Petra uit de catering met lootjes langs bij de bewoners. Daar kunnen zij prijzen mee winnen.”

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button