
Den Helder – De keuze voor theater De Kampanje als winnaar van de Kees de Jager Inclusieprijs 2024 is volgens de oppositie van de gemeente Den Helder discutabel. De vier oppositiepartijen hebben hierover kritische vragen gesteld aan het college.
De Kees de Jager Inclusieprijs is in het leven geroepen om initiatieven te ondersteunen die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving. Degene met het beste idee krijgt € 5000,- om dat initiatief uit te voeren. Dit jaar hadden twaalf inwoners en organisaties uit Den Helder een idee ter bevordering van een inclusieve samenleving opgestuurd. Zo was onder meer een idee voor een openbaar toilet in de stad, een vissteiger die rolstoeltoegankelijk is en een speciale dansles voor mensen met een beperking ingediend.
Volgens de jury werd het beste idee ingediend door theater De Kampanje en dus werd die organisatie uitgeroepen tot winnaar van de Kees de Jager Inclusieprijs 2024. Het initiatief van de schouwburg betreft het aanbieden van live audiodescriptie voor slechtzienden bij voorstellingen. Uit een Facebook bericht van De Kampanje blijkt dat de audiodescriptie dit theaterseizoen bij één voorstelling toegepast wordt, namelijk de voorstelling van Saturday Night Fever. Directeur Arjaen Kersten ging er dinsdagavond met het prijzengeld vandoor om dat uit te voeren.
Miljoenen subsidies
Dit terwijl theater De Kampanje jaarlijks al ruim twee miljoen euro aan subsidies van de gemeente ontvangt, zo merkt ook de Helderse oppositie op. “Waarom is ervoor gekozen de prijs toe te kennen aan een instantie die al aanzienlijke subsidies ontvangt van de gemeente? Wat is de overweging geweest om niet te kiezen voor kleinere initiatieven die minder financiële ondersteuning hebben en mogelijk meer baat zouden hebben bij deze prijs?”, vragen Beter voor Den Helder, Behoorlijk Bestuur, Fractie Pastoor en de PVV.
Maria de Wit, woordvoerder van de gemeente Den Helder, reageert: “Elk ingediend idee wordt door een onafhankelijke jury beoordeeld en de gemeente speelt hierin geen beoordelende rol. De jury is niet op de hoogte van specifieke subsidiebedragen die eventueel door de gemeente worden verstrekt aan de deelnemers. Bij de beoordeling van de initiatieven kijkt de jury vooral naar de inhoud, het doel en de impact van het project, zonder daarbij de centrale focus te leggen op eventuele financiële achtergronden van de indiener.”
Gevestigde instellingen versus kleine initiatiefnemers
Volgens De Wit prees de jury het goed onderbouwde en gedetailleerd uitgewerkte plan van theater De Kampanje. De jury zou van mening zijn dat dit initiatief de grootste en meest tastbare bijdrage levert aan inclusiviteit in Den Helder. “Het project draagt bij aan het wegnemen van zowel zichtbare als onzichtbare drempels in de samenleving, wat sterk in lijn is met de doelstellingen van de Kees de Jager Inclusieprijs. Ook het feit dat de audiodescriptie praktisch uitvoerbaar is en direct impact kan hebben op de toegankelijkheid van cultuur voor iedereen, leverde extra punten op”, aldus De Wit.
De oppositiepartijen vinden dat de Kees de Jager Inclusieprijs zich meer zou moeten richten op kleine initiatiefnemers die de financiële bijdrage van 5000 euro écht nodig hebben om een bepaald project uit te voeren. Zij vragen zich af waarom gevestigde instellingen als De Kampanje überhaupt in aanmerking komen voor een prijs die bedoeld is om inclusie te bevorderen. “Sommige instellingen, zoals ook School 7, Triade en het stadhuis, zouden bij uitstek al aan bepaalde basisnormen van inclusie moeten voldoen”, zeggen de vier oppositiepartijen. Woordvoerder De Wit benadrukt: “Iedere inzender, klein of groot, is van harte welkom om volgend jaar wederom mee te doen.”
Laten we vooropstellen dat het verlies van Kees de Jager, een groot verlies is voor onze stad. En een Kees de Jager prijs, is wel het minste is om deze man te eren.
Kees de Jager heeft zich altijd onbezoldigd ingezet om mensen met een beperking mee te kunnen laten doen in de samenleving. Hij kwam graag langs om te kijken of je bedrijf, instelling of vereniging toegankelijk was. En wat je zou kunnen veranderen om een locatie toegankelijker te kunnen maken.
Wij vinden net als de oppositie, dat de Kees de Jager prijs zou moeten gaan naar de “kleinere” initiatieven. Want de “kleinere” initiatieven kunnen wel eens een grotere impact hebben. Zoals een initiatief voor openbare toiletten.
Dat de schouwburg een project heeft met live audiodescriptie voor slechtzienden bij voorstellingen, is uiteraard goed. Maar het gaat hier wel om een commercieel bedrijf, die ook nog aan het infuus ligt van de gemeente.
Wij zijn van mening dat commerciële bedrijven hun toegankelijkheid voor mensen met een beperking zelf moeten betalen. Waarbij wij wel willen opmerken dat commerciële bedrijven nog meer mogen gaan doen aan hun toegankelijkheid. Want dit is gewoon wet!
Daarnaast zouden alle gesubsidieerde instellingen zoals een schouwburg, bibliotheek maar ook Triade moeten worden buitengesloten voor de Kees de Jager prijs. Want de Kees de Jager prijs is tot stand gekomen door de Helderse politiek. Waarbij het prijzengeld ook door de politiek beschikbaar is gesteld.
Gesubsidieerde instellingen kunnen subsidie aanvragen voor inclusieprojecten. Wat vaak niet lukt bij particuliere initiatieven, zoals het idee voor openbare toiletten. Of het idee voor een vissteiger voor mensen met een beperking.
Helder Onafhankelijk! heeft in het verleden dankbaar gebruikgemaakt van de expertise van Kees de Jager. We hebben ook veel van hem mogen leren over toegankelijkheid. En wij zijn er van overtuigd dat hij andere politieke partijen ook we het een en ander heeft bijgebracht.
De gehele raad stond achter het instellen van een Kees de Jager Prijs. Want hij heeft echt wat betekend voor de toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Het is alleen jammer dat er wel een prijs wordt ingesteld, maar zijn gedachtengoed binnen de gemeenteraad verloren gaat. Want de raad zou eens moeten nadenken, waarom zijn geprezen gedachtengoed niet standaard beleid is binnen de gemeente.
Want je kunt wel een prijs instellen, maar de toegankelijkheid van de openbare ruimte voor mensen met een beperking is er nog niet beter op geworden. Wat wel prioriteit zou moeten hebben als je als gemeenteraad achter het gedachtengoed van Kees de Jager staat. Neem de Beatrixstraat, slecht toegankelijk voor mensen met een rollator en een rolstoel.. En waarschijnlijk ook slecht toegankelijk voor blinden en slechtzienden.
Een kleine nabrander; Kees de Jager was een man, die vond dat iedereen mee kon doen in onze samenleving. Alleen konden de inzendingen voor initiatieven alleen digitaal worden verzonden. Zoals wij Kees de Jager hebben gekend, zou hij zeker hebben gewild dat mensen hun initiatief ook per post hadden moeten mogen verzenden. Of telefonisch mogen indienen..
Inclusie is breder dan alleen minder validiteit. Vanuit het perspectief van Kees de Jager kan ik me voorstellen dat hier het accent op ligt. Inclusie gaat ook over kans- en rechtsgelijkheid.