Het aantal reisbewegingen na corona is snel gedaald

Noord-Holland – Sinds de coronacrisis brengen Nederlanders fors minder tijd door in winkels, supermarkten, het openbaar vervoer en op kantoor. Dat blijkt uit het mobiliteitsrapport van Google dat op basis van locatiegegevens op smartphones het reisverkeer in Nederland anoniem in kaart brengt.

Deze trend is ook duidelijk zichtbaar tijdens de tweede coronagolf in Noord-Holland en Hollands Kroon, zo blijkt uit onderzoek van glasvezelinternetaanbieding.nl die deze data heeft gevisualiseerd. Vooral rondom het OV, werk, detailhandel en recreatie zijn er fors minder reisbewegingen vergeleken met de eerste vijf weken van dit jaar. In de grafiek hieronder zijn de veranderingen in het aantal reisbewegingen rondom retail, supermarkten, OV, werk en wonen in Noord-Holland te zien.

Het landelijke bezoek aan restaurants, cafés, winkelcentrums, themaparken, museums, bibliotheken en bioscopen daalde in oktober met 24% ten opzichte het begin van het jaar. Op 18 oktober was de sterkste daling zichtbaar (-39%). In Noord-Holland nam het bezoek aan de detailhandel en recreatie in oktober gemiddeld af met 32,0%. De grootste daling was zichtbaar op 18 oktober (-43,0%).

Supermarkten en apotheek
Het bezoek aan supermarkten, drogisterijen en apotheken ligt nog ver onder het niveau van pre-corona. In oktober daalde het landelijke aantal bezoeken gemiddeld met 6%. Op 8 oktober was de sterkste daling zichtbaar (-12%). In Noord-Holland daalde het aantal reisbewegingen richting supermarkten en apotheken met gemiddeld 10,0%. De grootste daling noteren we op 5 oktober (-18,0%). De mensen reizen ook een stuk minder met het openbaar vervoer. Het landelijke aantal bezoeken aan metro-, bus- en treinstations daalde in oktober gemiddeld met 44%. Op 20 oktober was de sterkste daling zichtbaar (-50%). Het OV-verkeer In de provincie Noord-Holland daalde in oktober gemiddeld met 54,0%. Op 15 oktober was hier de grootste krimp zichtbaar (-59,0%).

Werknemers werken steeds meer thuis en hierdoor is het aantal bezoeken aan kantoren en werklocaties fors teruggelopen. Het aantal reisbewegingen richting werk daalde in oktober gemiddeld met 23% ten opzichte van pré-corona. De sterkste daling zien we terug op 19 oktober (-40%). Ook in Noord-Holland nam het werkverkeer af, gemiddeld met 28,0%. 15 oktober was de dag dat dit het sterkst zichtbaar was (-49,0%). Tijdens de tweede coronagolf brengt iedereen meer tijd thuis door. Uit de mobiliteitsgegevens blijkt dat dit in Nederland in oktober is gestegen met 9%. In Noord-Holland nam dit in oktober gemiddeld toe met 10,0%.

Veranderingen in Hollands Kroon
Ook in de gemeente Hollands Kroon zijn grote veranderingen in de mobiliteit te zien. In de grafiek hieronder is te zien dat verschillende reisbewegingen zijn teruggenomen ten opzichte van de eerste weken van het jaar toen er nog geen corona was. Daar staat tegenover dat inwoners van Hollands Kroon meer tijd thuis doorbrengen. Een toenemende interesse in glasvezel in Noord-Holland is hiervan een gevolg.

Exit mobile version