Den Helder

Noordwest waarborgt spoedzorg regio Den Helder met innovatieve afdeling

De Helder – De Noordwest Ziekenhuisgroep in Den Helder heeft afgelopen weekend de gloednieuwe afdeling acute zorg in gebruik genomen. De afdeling is een samenvoeging van de spoedeisende hulp, de medium care en het observatorium. Als eerste ziekenhuis in Nederland bundelt Noordwest de spoedzorg zowel qua huisvesting als samenwerking. Met deze innovatieve aanpak waarborgt Noordwest de spoedzorg in Den Helder en de regio.

De afdeling acute zorg bevindt zich op de begane grond van locatie Den Helder, direct naast de spoedeisende hulp SEH). Er zijn kamers met spoedeisende hulpbedden, medium carebedden en observatoriumbedden. Op de medium care liggen patiënten die extra zorg en monitorbewaking nodig hebben. Het observatorium biedt plaats aan patiënten die binnenkomen op de SEH en nader onderzoek nodig hebben alvorens zij naar een andere afdeling of naar huis gaan.

Door de bundeling van afdelingen blijft acute zorg voor de regio Noord-Holland Noord gewaarborgd ondanks het landelijke tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen. Het verpleegkundig team van de Afdeling acute zorg (AAZ) is namelijk op zowel de spoedeisende hulp, medium care als het observatorium inzetbaar. Hiervoor is het team afgelopen maanden waar nodig bijgeschoold.

Harmonicamodel
Yuri Pijnacker, unithoofd van de AAZ: “Voorheen kon de SEH heel druk zijn terwijl de MC-bedden leeg waren, omdat de afdelingen vier verdiepingen uit elkaar lagen. We werken nu met een harmonicamodel – een bed is de ene keer voor de SEH en de andere keer voor de MC of het observatorium. Zo kunnen we de beddencapaciteit flexibel inzetten en kunnen zorgmedewerkers elkaar helpen.”

De realisatie van de afdeling acute zorg is de eerste stap in de volledige verbouwing van Noordwest locatie Den Helder. De komende jaren wordt het ziekenhuis in fases gerenoveerd. Een van de eerstvolgende projecten is de verbouwing van de huidige spoedeisende hulp, waarna die samen met de huisartsenpost het spoedplein zal vormen.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!
Back to top button