Cultuur/NatuurKop van Noord-HollandNoord-HollandPolitiek

Geen steun voor ophogen budget omgevingsdienst

Kop van Noord-Holland – De Noordkop gemeenten, met uitzondering van Hollands Kroon, voelen er niets voor om de begroting van de omgevingsdienst met een half miljoen op te hogen. Volgens de Helderse wethouder Michiel Wouters mag het milieu gezag eerst wel eens goed uitleggen waarom ze die verhoging van het budget nodig hebben.

De omgevingsdienst geeft aan een half miljoen extra nodig te hebben voor drie verschillende zaken: Een nieuw project voor de trainees, het aannemen van data-analisten en kosten die gemaakt worden door het uitstellen van de nieuwe omgevingswet. Volgens Michiel Wouters, de portefeuillehouder in Den Helder, is allereerst afgesproken dat dergelijke verhoging niet via de begroting worden aangenomen. Daarnaast vindt het college de onderbouwing niet goed. Want waarom zijn die trainees en data analisten juist precies nu nodig?

Verdeeld over 17 gemeenten
Het gaat in totaal om een bedrag van €500.000,-, naar rato verdeeld over de 17 gemeenten in Noord-Holland Noord. Per gemeente op de begroting geen aanzienlijk bedrag. Alleen de gemeente Hollands Kroon, die penvoerder is namens de Noordkop, stelt voor om een positieve zienswijze in te dienen. De wethouder uit die gemeente, Theo Groot, is echter lid van het dagelijks bestuur van de omgevingsdienst. Volgens Wouters is het dan ook begrijpelijk dat hij er anders in staat. Den Helder, Schagen en Texel zijn volgens Wouters ook niet de enige die een negatieve zienswijze zullen voorstellen, ook in andere gemeenten binnen Noord-Hollands Noord speelt volgens hem eenzelfde sentiment.

De vraag aan de omgevingsdienst is of zij hun begrotingswijziging eerst eens goed willen onderbouwen. Dat zou volgens Wouters al veel helpen. Na het ontvangen van die onderbouwing beraadt het college zich verder.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button