Den HelderVideo

Menselijk bot en resten vliegtuig gevonden bij ‘t Kuitje (video)

Den Helder – Hij vond al eens een mammoetkies, bommen en andere explosieven en dit keer ontdekte Eddie Mallekoote uit Den Helder resten van een vliegtuig. Het stamt vermoedelijk uit de Tweede Wereldoorlog, maar dat was niet het enige. Nabij natuurgebied ’t Kuitje vond hij verder ook een menselijk bovenbeen.

Eddie ontdekte de restanten bij toeval. Na het vinden van een anker zag hij iets verderop onderdelen van wat een vliegtuig bleek. Stukken van het onderstel en de banden en uit datzelfde water viste hij ook een bot, volgens hem zelf overduidelijk een menselijk bovenbeen. Hij meldde de vondsten bij de instanties, maar die gaven niet direct thuis. De politie laat weten dat de melding kwam op een druk moment en dat die toen is doorgegeven aan de dienst Forensische Opsporing. Die zal woensdag alsnog contact zoeken met Eddie om het bot op te halen.

“De restanten zijn duidelijk van een vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog”, vertelt Eddie. “Ik er mee bezig geweest om het te identificeren, wat deels gelukt is aan de hand van het onderstel.” Eddie vermoedt dat het om resten van een Britse Halifax, een bommenwerper, gaat. Van dit type werden er ruim zesduizend gemaakt tijdens de oorlog en flink wat zijn ook neergeschoten. Ze werden ingezet als bommenwerper en voor het leggen van mijnen, het verstoren van vijandelijke radar en maritieme verkenningen.

Toon meer

Sanne Scharloo

Sanne Scharloo is AV-specialist bij Regio Noordkop. Ze woont in Julianadorp, is 25 jaar en is bereikbaar via sanne@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

1 reactie

  1. De resten zijn hoogst waarschijnlijk van de Short StirlingMK 1 ,nummer 7474 / HA-K van het 218 Squadron Bomber Command van de basis Marham in Engeland.Op 4 Juni 1942 neergeschoten op weg naar Bremen met een lading brandbommen door een Duitse nachtjager.omstreeks 00.30 uur neergestort nabij het kuitje .Van de bemanning zijn er 7 omgekomen en is er 1 gevangen genomen.Resten van het vliegtuig zijn gevonden bij de aanleg van de wijk het Koggeschip.De grond die hier gebruikt is voor het ophogen kwam van het uitgraven tijdens de bouw van het gemaal de Helsdeur. De bekende nieuwedieper Johanna K heeft hier destijds veel onderdelen gevonden. oa delen van de motor , een tweetal boordwapens en diverse brandbommen.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button
%d bloggers liken dit: