Cultuur/Natuur

Op excursie naar de steltlopers op het Wad

Den Helder – De hele winter door is het druk met grote groepen vogels op het Balgzand, het westelijk deel van het Waddengebied. Gidsen van Landschap Noord-Holland zullen deelnemers aan de te houden excursie op de verschillende vogelsoorten wijzen.

Ook in de wintermaanden zitten er grote groepen vogels op het Balgzand. Deze vogels vinden er een overvloed aan voedsel als het laag water is. Hun lange poten komen goed van pas in deze natte omgeving. Veel van de gevleugelden die hier leven hebben relatief lange poten en worden daarom aangeduid met de naam “steltloper”. Kleine steltlopers als de kanoet- en bonte strandloper kunnen aanwezig zijn. Grotere soorten zoals de wulp en scholekster zijn ook vaak in dit deel van de Wadden. Maar er zijn ook allerlei soorten eenden te vinden en misschien een roofvogel op zoek naar een prooi.

Om deze belangrijke rustplaats voor trekvogels te behouden is Balgzand doorgaans niet toegankelijk voor publiek, maar tijdens deze excursie gaan de deelnemers samen met een gids een bezoek brengen. Er wordt binnendijks gefietst van het Kuitje naar de schor, waar de meeste vogels zitten. Er zijn leenfietsen bij het vertrekpunt aanwezig. De fietstocht heen en terug is ongeveer vijf kilometer. Onderweg is er een stop bij een uitkijkpunt boven op de dijk. Hier is een prachtig uitzicht over de uitgestrekte Waddenzee en de kwelder van de Kooyhoekschor. Het is om 14:10 uur hoog water en veel vogels hebben zich dan verzameld op deze belangrijke rustplek. Er is een telescoop beschikbaar. Eigenaren van een verrekijker wordt aangeraden deze mee te nemen.

Reserveren
Deze excursie is op zaterdag 19 november van 13:45 tot 16:15 uur. Het vertrek is bij de Informatiepunt ’t Kuitje Oostoeverweg 80. Deze excursie is geschikt voor vogelliefhebbers van twaalf jaar en ouder. Vooraf reserveren wordt gewenst. Ter plekke aansluiten is mogelijk, maar dan contant en graag gepast betalen. Er is ook een Duitstalige gids aanwezig. Verdere informatie en reserveren via de website www.gaatumee.nl.

Toon meer

Uwe Smit

Uwe is als vrijwilliger actief voor de omroep. Hij is twee keer per week werkzaam als bureauredacteur ter ondersteuning van de redactie. Contact met Uwe? Mail naar uwe@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button