Hollands Kroon

Bijeenkomt over Gebiedsplan Wieringermeer

Advertentie:

De eerste bijeenkomst over het veelbesproken Gebiedsplan Wieringermeer werd maandagmiddag 9 december gehouden. In de Meerbaak kwamen rond de 35 bewoners en ondernemers uit het gebied bijeen om mee te denken over de toekomst van de regio.

Tijdens de bijeenkomst bleek dat de zorgen groot zijn bij de agrarische sector.. Boeren zijn bang dat grootschalige glastuinbouw en datacenters voorrang krijgen. Terwijl er in de eigen gelederen al sprake is van grondhonger, vinden ze. Ze denken dat ze door regels opgesloten raken en dat er straks voor hun geen meter betaalbare grond meer over is.

De bijeenkomsten zijn georganiseerd nadat de gemeenteraad in juni van dit jaar besloot dat er te weinig met de bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden overlegd was over het plan. Ook de grootte van het gebied, waar ruimte zou zijn voor grootschalige glastuinbouw en datacenters, werd terug gebracht van 2.500 naar 750 hectare.

Sterk veranderd
Veel van de deelnemers maken zich zorgen over de Wieringermeer. Volgens sommigen is het in de laatste dertig jaar sterk veranderd en begint het meer op een industriegebied te lijken. Veel mensen storen zich aan de lichtvervuiling van de kassen, maar ook aan het rode licht van de nieuwe windmolens in het gebied.

Aanwezigen vonden ook dat er beter gekeken moet worden naar woningbouw, openbaar vervoer en natuur. Als oplossing werd bijvoorbeeld aangedragen dat het Amstelmeerkanaal zou kunnen worden gebruikt voor natuur. Ook de ongebruikte ruimte rond windmolens zou een plek kunnen zijn om meer biodiversiteit te creëren.

“Zet ons niet op slot”
Vanuit de agrarische hoek wordt met veel scepsis naar de bijeenkomsten gekeken. Sommigen denken dat de sessie nu puur voor de vorm georganiseerd zijn en dat hiermee het vakje “draagvlak” afgekruist kan worden. De belangrijkste boodschap die zij meegaven vanmiddag aan de plannenmakers: “Zet ons niet op slot”.

Alle opmerkingen worden verzameld door een adviesbureau. Die gaan er mee aan de slag en komen met een nieuw advies voor de gemeente. Op 21 januari wordt er een nieuwe bijeenkomst georganiseerd voor belanghebbenden. Uiteindelijk moet de gemeenteraad een besluit nemen over het Gebiedsplan Wieringermeer.

Bron: Media partner NH Nieuws.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button