Hollands Kroon

‘Gat in de Dijk’ krijgt een uitkijkpost

Advertentie:

Bij het ‘Gat in de Dijk’, de plek waar op 17 april 1945 de dijk werd opgeblazen door de Duitsers, komt een nieuwe uitkijkpost. Het monument dat nu al bij de plek staat wordt opgeknapt en krijgt een nieuwe plek.

De Duitse bezetter blies op 17 april 1945, terwijl de geallieerden steeds dichterbij kwamen, op twee plaatsen de dijk op. Een besluit met grote gevolgen. Binnen twee dagen was de volledige Wieringermeer onder water gelopen. De 7000 bewoners waren van tevoren gewaarschuwd en met hun hele hebben en houden vertrokken.

Op de plek langs het IJsselmeer is een deel van die oude, opgeblazen dijk nog goed te zien. Aan het eind van die dijk komt een uitkijkpost te staan met een vogelscherm zodat de dieren niet worden gestoord. Door het kolkende water dat destijds door de opening stroomde, zijn twee grote gaten, ‘wielen’, ontstaan die nu een natuurgebied vormen.

Tegen de vlakte
Door de onderwaterzetting en een stevige voorjaarsstorm gingen boerderijen, schuren en andere gebouwen tegen de vlakte. Al snel na de Duitse overgave werd begonnen met het leegpompen van het gebied. In december 1945 was de polder weer droog maar het duurde tot in de jaren ’50 tot alle gebouwen weer waren opgebouwd.

Komend jaar is het 75 jaar geleden dat de dijk werd opgeblazen. Het is dan ook de bedoeling dat op 17 april de nieuwe uitkijkpost gereed is en dat het oude monument opgeknapt op zijn nieuwe plek staat. Het project is een samenwerking van het Historische Genootschap Wieringermeer, Staatsbosbeheer en het Hoogheemraadschap.

Bron: Media partner NH Nieuws.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button