Hollands Kroon

Het Skuutje, varen in 2020, overwinteren in Den Oever

Hollands Kroon – Het vaarseizoen is afgelopen. De schepen zijn afgetuigd. In tegenstelling tot andere jaren liggen de WR4 en de WR60 nog steeds in de Historische Hoek van de haven van Den Oever. Er wordt een voorkeur gegeven om de schepen in de winter bij de Watersportvereniging Amstelmeer op De Haukes te leggen, maar dat is deze winter niet mogelijk. Dit omdat de haven daar volledig overhoop wordt gehaald en er nieuwe kadewanden worden gemaakt.

In Den Oever bestaat het gevaar van kruiend ijs bij noordoostenwind. Er wordt vanuit gegaan dat daar komende winter geen last van zal komen en als dat wel zo is gaat stichting Skuutje bedenken hoe zij het best de schade kunnen voorkomen.

Het Skuutje bij het steigertje van De Cocksdorp (Texel)
De cursus voor Landrotten ging dit jaar niet door, maar de cursisten hebben wel kunnen kennismaken met het schip. Volgend jaar wordt de draad weer op gepakt. Het Vistival, de Visserijdagen in Enkhuizen, de Flora- & Visserijdagen in Den Oever en Sail Amsterdam gingen ook niet door. Deze evenementen zijn belangrijke bronnen van inkomsten waarvoor geen compensatie gevonden kon worden.

Wel door ging de jaarlijkse Waddentocht. Met westelijke winden via het steigertje van De Cocksdorp, onder Vlieland door, Terschelling, de Koffiebonenplaat, Ameland, de Engelsmansplaat en Schiermonnikoog en via het Lauwersmeer naar Zoutkamp.  Ook is de Schipperscursus, beperkte bemanning doorgegaan.

Cursussen 2021
Ook volgend jaar wilt stichting Skuutje weer een cursus ‘Zeilen voor Landrotten’ geven: de cursus op het Wieringer Skuutje WR60 voor personen, jong of oud, vrouw of man, die nauwelijks of geen zeilervaring hebben. Dat geldt ook voor de ‘Schipperscursus’. Het idee is deze niet alleen open te stellen voor leden van de werkgroep die in de toekomst zelfstandig met het Skuutje weg willen, maar ook voor personen die zelf een platbodem hebben en hun kennis willen vergroten wat betreft het varen op het Wad.

Het is de bedoeling dat meer leden van de werkgroep ‘Reilen & Zeilen met het Skuutje’ in de toekomstig zelfstandig met het Skuutje kunnen gaan varen. Daarom nu een aantal keer de Schipperscursus een aantal keer plaatsgevonden. Tijdens deze cursus werd er intensief geoefend met lastige situaties. Voorbeelden daarvan zijn bij harde wind wegvaren van lagerwal, vastlopen op het Wad, reven tijdens het zeilen, manoeuvreren op de zeilen omdat de motor het laat afweten en wat te doen bij een onverwachtse breuk in een val.

Hoe worden de kosten rond het Skuutje gefinancierd?
De restauratie van het Skuutje is indertijd betaald middels giften van verschillende personen en bedrijven. Ook de subsidies van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Stichting Goede Doelen Nh1816 vormden een belangrijke bijdrage. Behalve de ondersteuning door de 10 Inhoutgevers wordt het Skuutje ook nog ondersteund door giften van de gemeente Hollands Kroon, opvarenden en andere personen en organisaties die het Skuutje een warm hart toedragen.

Meer informatie is te vinden op de website of Wieringer Skuutje.

Toon meer

Jamie Verboon

Mijn naam is Jamie Verboon (20) studente aan het Mediacollege in Amsterdam. Tijdens mijn stage bij Regio Noordkop richt ik mij vooral op redactiewerk en radio. Ik ben bereikbaar via jamie@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button