Den Helder

Historie, taart en lunch in het Paviljoen van Toen

Den Helder – Het Paviljoen van Toen aan de Borneolaan 1 heeft weer toekomst als ontmoetingsplek voor jong en oud. De stichting Afgestoft opent hier binnenkort een museum, ondersteund door een koffie- en theehuis van onderneemster Angenieta Amoureus. Woensdagmiddag zijn de contracten getekend.

Daarmee krijgt het karakteristieke gebouw tegenover het Timorpark weer zijn oude rol. Eerder dit jaar trok zorginstelling Vrijwaard vanwege bezuinigingen de stekker uit het Paviljoen van Toen. Eigenaar Woningstichting/Helder Vastgoed BV moest op zoek naar nieuwe huurders. “Wij wilden vooral de sociale en maatschappelijke functie van het gebouw behouden”, aldus algemeen directeur Robbert Waltmann van de corporatie. “Ik ben heel blij dat dit nu is gelukt.”

Tot voor kort had de stichting Afgestoft een leegstaand winkelpand aan de Zuidstraat in bruikleen, maar dat is inmiddels door Helder Vastgoed verkocht. Het Paviljoen van Toen biedt een prima alternatief. De gemeente Den Helder verleende haar medewerking. Bestuurslid Laurens van Zoonen van Afgestoft: “We zullen de koepel inrichten met foto’s en gebruiksvoorwerpen uit vervlogen tijden en daarnaast wisselende thematentoonstellingen houden.” Afgestoft beschikt over een groot archief en een uitgebreide collectie memorabilia die voor veel Nieuwediepers een feest der herkenning vormen. In het Paviljoen van Toen wil Afgestoft beameravonden en lezingen houden.

Taart en lunch
Angenieta Amoureus, bekend van “Angenietea’s High Tea’s en Taarten”, is enthousiast over de kansen die Paviljoen van Toen biedt en de ondersteuning die zij met haar activiteiten de stichting Afgestoft kan geven. Bezoekers kunnen behalve van de nostalgische sfeer in het museum ook genieten van haar taarten, gebak en kleine lunchkaart. “Het Paviljoen van Toen moet een echte ontmoetingsplek worden, waar je bijvoorbeeld met een high-tea een verjaardag of jubileum van je ouders kunt vieren of na een wandeling kunt uitrusten.’’ Paviljoen van Toen biedt ook mogelijkheden voor bijeenkomsten, vergaderingen en condoleances. Het koffie- en theehuis is gevestigd in de voormalige kapel van scholengemeenschap Nieuwediep, waar duizenden leerlingen les hebben gehad. “Geen betere plek dus voor een klasse-reünie”, aldus Angenieta Amoureus.

Het Paviljoen van Toen wordt de komende weken ingericht en gaat open zodra het landelijk coronabeleid dat toestaat.

Toon meer

Jamie Verboon

Mijn naam is Jamie Verboon (20) studente aan het Mediacollege in Amsterdam. Tijdens mijn stage bij Regio Noordkop richt ik mij vooral op redactiewerk en radio. Ik ben bereikbaar via jamie@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button