Recensie

Violent Night (recensie)

Vrede op aarde en in de mensen een welbehagen, oftewel een volle maag na de overdadige kerstdis. Dan is kerst bijna geslaagd, maar de kerstfilm kan uiteraard de kers op de taart zijn. Klassiekers als Home Alone, Elf, Scrooged en Love Actually hebben een hoge sentimentwaarde en toch bepaalde braafheid gemeen en daar wordt dit jaar snoeihard mee afgerekend. Regisseur Tommy Wirkola (Kill Buljo, Dead Snow, Hansel & Gretel) mag meestal graag humor en horror mixen, waardoor we dit jaar wel een heel bijzondere satirische kerstfilm in de bioscoop kunnen zien.

Een pub in het Amerikaanse Bristol met een zich bezattende Kerstman (Harbour) op kerstavond. Hij heeft het wel gehad met het pakjes bezorgen bij al die ettertjes van kinderen. Deze kerst doet hij zijn laatste ‘hell of a job’ belooft hij zichzelf, als hij tierend en kotsend in zijn slee met rendieren stapt om in Connecticut zijn route te doen. En op die route komt ook het statige landhuis van de Lightstone Family voor. Een welgestelde familie die bijeen komt met kerst, maar waar gezien de directe onbeschofte speldenprikken, die ze uitdelen aan elkaar, totaal geen sprake is van enige kerstwarmte!

Geloven
Trudy Lightstone (Brady) is de jongste van de familie en heeft eigenlijk maar één wens en dat is dat vader Jason (Hassell) en moeder Linda (Louder) weer van elkaar gaan houden. Trudy gelooft nog heilig in de Kerstman, maar de andere familieleden geloven meer in de miljoenen dollars in de kluis van Gertude Lightstone (D’Angelo). Zij is grootgeldbezitter en hoofd van de familie. De familieleden staan echter niet alleen in hun geldlust, een aantal bandieten onder leiding van Scrooge (Leguizamo) valt de villa binnen om hun slag te slaan.

De sadistische bende had uiteraard niet gerekend op de aanwezigheid van de Kerstman, die in zijn vorige levens nogal wat heldhaftige beroepen heeft gehad. Hij moet het in zijn eentje opnemen tegen een peloton huurlingen en daar is de nodige creativiteit bij gewenst. Gelukkig is daar Trudy om hem te helpen en pluspunt is dat zij net Home Alone heeft gezien, dus wat ‘booby traps’ uitprobeert. Het wordt een slagveld als de Kerstman de slechteriken de oorlog verklaart; zeg maar gerust een totaal andere kerst dan iedereen voor ogen had!

Zeer vermakelijk
Niets is wat het lijkt, maar lijken zijn er wel in overvloed in deze zeer vermakelijke kerstfilm van Tommy Wirkola. Iedereen heeft zijn eigen levensverhaal, waardoor ze zo sneu geworden zijn. De jonge Trudy is het lichtpunt met haar rotsvast vertrouwen, een rol door de 10-jarige Canadese Leah Brady die een acteertalent blijkt te zijn. Harbour is lekker op dreef als Kerstman, helemaal als hij een soort hamer van Thor vindt en alle grenzen te buiten gaat. In deze film kom je erachter dat je heel veel meer kunt met kerstversiering, zoals lampjes en sterren in combinatie met elektriciteit.

Het handelsmerk horror van Wirkola zit niet in deze film, de rolprent is rechttoe rechtaan compleet over de top met hard geweld. In combinatie met de zoetsappige soundtrack van Dominic Lewis heeft dit zijn uitwerking op de lachspieren. Ook klassiekers van Frank Sinatra en Bryan Adams komen voorbij, terwijl Slade de afsluiting is; blijf even zitten bij de aftiteling voor een kleine post-credit scène. De film past in de categorie humoristische actiefilm en wel voor een aangenaam avondje uit in de decembermaand. Na deze beelden hebben we helemaal zin in het kerstdagen geweld!

Regie: Tommy Wirkola
Met: David Harbour, John Leguizamo, Leah Brady, Alexis Louder, Edi Patterson, Beverly D’Angelo, Cam Gigandet, Alex Hassell, Alexander Elliot
Kijkwijzer: 16 jaar

Toon meer

Jo Aggenbach

Jo is vrijwilliger verslaggever van Regio Noordkop. Ze schrijft verhalen voor de rubriek "Aan de wandel in de Noordkop", valt in als filmrecensent en schrijft nu en dan verhalen over leuke evenementen en activiteiten in de Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button