Uitgaan

Online kunstlezing “Krijg de pest”

Den Helder – Een pandemie heeft invloed op allerlei onderdelen van het leven. Zo gek is het dus niet dat we dit ook in de kunst kunnen terugzien. Op donderdag 20 januari om 19:30 uur organiseert KopGroep Bibliotheken in samenwerking met Bureau Boeiend een online lezing over deze zogenaamde pandemiekunst. Tijdens de lezing vertelt kunsthistoricus Wouter Maas de deelnemers uitgebreid over de invloed van een vroegere pandemie op de kunstgeschiedenis. De pest.

Geschat wordt dat 75 tot 200 miljoen mensen tussen 1346 en 1353 aan deze vreselijke ziekte zijn overleden. En bleef het tot ver in de achttiende eeuw de kop opsteken. De pest heeft daarnaast veel invloed gehad op de kunstgeschiedenis. Het heeft vormgegeven aan rijkversierde manuscripten, grote altaarstukken, enorme muurschilderingen en er zijn zelfs hele kerken uit de grond gestampt door deze ziekte. Tijdens deze verrassende en originele lezing komt het allemaal aan bod.

Hoe werkt het?
Deelnemers volgen de lezing thuis via het makkelijk te gebruiken programma Zoom. Ze zien alle afbeeldingen en horen de spreker praten. Bovendien bestaat de mogelijkheid om hem vragen te stellen. Kaarten zijn voor vijf euro te koop via de website.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button