Den HelderPolitiek

Opvang kwetsbare jongeren in de Visbuurt houdt de gemoederen bezig

Den Helder – De komst van een opvanglocatie voor zeven kwetsbare jongeren in het voormalige pand van Bed & Breakfast Cape Horn aan de Zuidstraat in Den Helder houdt de gemoederen bezig. Het project genaamd ‘Pitstop’ mag van de Stadspartij niet doorgaan. Er zouden al genoeg kwetsbare mensen worden opgevangen in de Visbuurt. Een groep inwoners dient op initiatief van Koos van Dongen een bezwaarschrift in.

Een week geleden liet Harrie van Dongen, fractievoorzitter van de Stadspartij, weten dat hij het zeer teleurstellend vindt dat de kamerverhuur in de Visbuurt toeneemt. Volgens zijn partij is de wijk verzadigd wat betreft de opvang van kwetsbare groepen. In 2019 diende de Stadspartij samen met CDA en Beter voor Den Helder nog een motie in waarmee de kamerverhuur werd tegengegaan. Volgens de fractievoorzitter staat het goedkeuren van project ‘Pitstop’, waarmee zeven jongeren zonder stabiele thuissituatie minimaal een jaar lang in de buurt komen wonen, dan ook haaks op afspraken die de raad met het college heeft gemaakt. Via Stadspartij wethouder Pieter Kos worden de zorgen van de partij ook in het college besproken.

Het aandeel kwetsbare groepen is te hoog, zorgt voor overlast
Oud-raadslid Koos van Dongen, de broer van Harrie en inwoner van de Visbuurt, dient nu namens de omwonenden een bezwaarschrift in. Volgens hem is de overlast al groot en verzaakt de gemeente om met de omwonenden in gesprek te gaan. “Voorheen was het contact er wel, maar het lijkt erop alsof de gemeente de oude buurten heeft opgegeven. Kennelijk is de Visbuurt aangemerkt als het afvoerputje van Den Helder en mag daar iedereen die onder toezicht of onder begeleiding worden gehuisvest.” Volgens Koos van Dongen moet de opvang van deze kwetsbare groepen beter verdeeld worden over Den Helder, maar ook over andere steden in de regio. Nu ziet hij regelmatig dat er wordt gedronken op straat en dat hulpbehoevenden die wachten tot hun opvanglocatie opengaat elders in de wijk schuilen.

Om te protesteren tegen de verdere uitbreiding van het aandeel kwetsbare groepen dient het oud-raadslid een bezwaarschrift in. Daarop staan de handtekeningen van ongeveer tien bewoners van de Visbuurt. Vanwege corona was het niet mogelijk om langs de deuren te gaan. Van Dongen twijfelt zelf over de zinvolheid van het bezwaar, omdat alles al beklonken lijkt te zijn: “Wij vragen ons oprecht af of de gemeente Den Helder ons wel serieus wenst te nemen, omdat de vergunning en het geld kennelijk al in kannen en kruiken is, zoals de krant vermelde. Ons bezwaar zal dus feitelijk als een formaliteit worden behandeld.” Van Dongen heeft via de gemeente een verzoek ingediend voor een gesprek met de burgemeester, waar hij graag mee om tafel gaat.

Initiatiefnemer DnoDoen liet aan het Noordhollands Dagblad weten het te betreuren dat De Stadspartij er zo over denkt. Volgens directeur-bestuurder Hil Rabenberg gaat het om Helderse jongeren kent Den Helder problemen op sociaal gebied. Er is een wachtlijst van jongeren die geholpen moeten worden, dus het uitbreiden van het aanbod is nodig.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

6 reacties

  1. En nog even als nabrander van Koos v Dongen het oude gemeentehuis aan de Bijlage staat leeg daar kunnen zeker 40 kamers voor jongeren in gemaakt worden maar dat zal wel vergeven zijn aan woningstichting.

  2. Het is bijna verkiezingstijd we gaan de boel weer op scherp zetten. Kijken of we de politiek kunnen gebruiken om ons zin te krijgen. Het zijn potverdorie 7 Helderse jongeren kom op doe eens normaal.

  3. Ze zouden beter wat aan de oorzaak doen dan kibbelen over het gevolg, opvang is alleen een pleistertje… maar ja weer een goed verdienmodel he….

  4. Gisterenavond hoorde ik al dat er project jongeren opvang door het college word heroverwogen en de Stadspartij wethouder heeft dus zijn werk gedaan voor de Visbuurt. Maar een wethouder heeft dit eerst doorgedrukt mevrouw Biersteker terwijl zij wist wat de regels waren die afgesproken.zo langzamerhand heb ik het idee dat ik met een paar bewoners alles zelf loop op te lossen in deze wijk terwijl veroorzakers in het college zitten en lijden aan vergeetziekte .Deze fouten moeten toch afgerekend worden op deze zogenaamde politicus. Wijkbelang word genegeerd door de gemeente en natuurlijk weet ik waarom wij weten veel kennen de meeste bewoners en zetten de gemeente vaak aan het werk en dat is lastig. Terwijl ze hun mond vol hebben over burger participatie wat volgens mij alleen word gezien als een leuk woord wat ze zelf hebben verzonnen maar niets mee doen ik heb onderhand zo veel voorbeelden van niets uitvoeren en afspraken die de gemeente niet nakomt. Burgers worden er moedeloos van en DNODoen is daar een voorbeeld van zij verpesten de sfeer in de Visbuurt same met enkele huisjesmelkers.

    1. Vandaag reageert Wethouder Biersteker op het stuk en zij antwoord op Stigmatiseringen de buurt waardoor de huisvesting van de jongeren niet door gaat de jongeren voelen zich direct al niet welkom. Het stigma wat de groep nu krijgt begint ook al te zorgen voor onrust in de wijk. Hoe kan Wethouder biersteker dat nou weten ze laat zich nooit zien in de wijk de Visbuurt terwijl zij er zelf midden in woont. De laatste grote problemen in het midden van de wijk Nieuwstraat 80 waar een ggz persoon zijn buren schrik aanjoeg in de nacht en de man 50000 euro schade aanrichten aan het huis hebben wij opgelost na een jaar ellende en de wethouder liep er gewoon langs en is nooit wezen vragen hoe het zat. Er lopen nog een paar ernstige zaken waar ik het even niet over heb op verzoek van politie en burgemeester lopen al jaren. Mensen zijn daar verhuisd en een zelfs opgenomen medisch en sociaal dus beste wethouder probeer nou niet andere de schuld te geven wij van Wijkbelang zetten ons al jaren in voor de wijk en u bent nog nooit bij ons geweest. Vervolgens wist u dat er afspraken waren gemaakt over u eigen buurt tussen college en Gemeenteraad waar ik veel bij betrokken ben geweest dus weet ik aardig hoe het in elkaar zit. Weet u eigenlijk wel hoeveel ruimte DNODoen in de visbuurt in gebruik heeft ik denk veel te veel en zou het graag van u horen als het zo uitkomt met wat ik weet heel veel . Laat ik duidelijk zijn de VIsbuurt is gewoon VOL hartstikke VOL.voor dit soort projecten. U bent al vanaf mei met dit project bezig en het gekken is dat wij en de politiek onderhands moest horen. Ook is met 40 omwonende gesproken maar ik ben daar geweest en er niet een gesproken die voorwas iedereen maakte zich zorgen. En als we naar DNO kijken bijvoorbeeld de fietsenstalling overal troep voor de deur mensen die mensonwaardig door de buur slenteren wachten in kou en regen tot ze in de late uren naar binnen mogen voor een bedje dat is mensonwaardig. De raad en college heeft op advies van de Stadspartij en D66 veel weten te veranderen waardoor de buurt inderdaad regels heeft gekregen wat kamerverhuur betreft opdelen van woningen en de handel van woningen aan banden te leggen zodat onze jongeren meer kansen krijgen ik begrijp echt niet dat u dat is ontgaan en als ik kijk naar het afgeblazen jongeren project denk ik dat had u kunnen weten en niet wij maar u heeft dit die jongeren geflikt, een worst voor gehouden en daar net voor de verkiezingen mee wille scoren. En om deze inhoud u merkt mijn woede compleet te maken hebben de omwonende waar DNO mee schermt pas op 5 Januari 2022 de brief binnen gehad wat er naast hun ging gebeuren en u bent er al vanaf mei mee bezig.En als het al geld heeft gekost moet dat terug komen of u als Wethouder moet gewoon netjes afscheid nemen van het college.

Back to top button
%d bloggers liken dit: