Cultuur/NatuurHollands KroonPolitiek

Raad geïnformeerd over zonne-atollen van Buitendijk: “Ellende van Wieringerhoek buiten de deur houden”

Hollands Kroon – De gemeenteraad van Hollands Kroon werd, na besluitvorming eerder te hebben uitgesteld, dinsdagavond geïnformeerd over de Kustvisie IJsselmeer. In het gezamenlijke document van de provincie Noord-Holland en de gemeenten Enkhuizen, Medemblik en Hollands Kroon wordt een toekomstbeeld voor de IJsselmeerkust geschetst, als alternatief voor het plan Wieringerhoek.

Daarover zei wethouder Theo Meskers eerder dat bij hem alle alarmbellen gingen rinkelen. Ook de LTO sprak zich negatief uit. De boeren waren vooral bang dat de zoetwatervoorziening met het plan van Rijkswaterstaat in het gevaar zou komen. Het Rijk wil echter de biodiversiteit stimuleren, door een leefgebied voor vogels, vissen en andere flora en fauna aan te leggen langs de kust, binnen en buiten de dijk. Veel activiteiten die nu plaatsvinden langs de kust zouden volgens Meskers in gevaar komen. De doorvaarbaarheid van het meer wordt namelijk beperkt. Die lokale belangen moeten volgens de wethouder eerst goed in kaart worden gebracht.

Ellende van Wieringerhoek
Het is daarom van belang om een alternatief voor de stellen. “Om de ellende van Wieringerhoek buiten de deur te houden”, aldus Meskers. In de kustvisie wordt daarom onder andere gekeken naar een plan van Kor Buitendijk, voor het aanleggen van drijvende ‘zonne-atollen’. Daarmee kan, zonder het verlies van landbouwgrond of zoetwatervoorraad, voorzien worden in de energievraag van het Rijk. Daarnaast is er geen afbraak aan de natuur. Sterker nog, de drijvende eilanden kunnen de biodiversiteit juist stimuleren.

Zoals gezegd moet de kustvisie worden vastgesteld om te voorkomen dat Rijkswaterstaat de regie neemt. Daarnaast zijn er verschillende Europese richtlijnen waaraan de plannen moeten voldoen. De kustvisie is daarbij een bouwsteen voor de omgevingsvisie van de gemeente Hollands Kroon. In de raadsvergadering van 27 januari besluit de gemeenteraad definitief over de kustvisie. Volgens Buitendijk kan in 2025 de eerste zonne-atol in het meer liggen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button