Politiek

Helderse wethouder en fractievoorzitter D66 stappen op (update)

Den Helder – De Helderse wethouder Chris de Koning en fractievoorzitter Jildau Meijer (beiden D66) stappen per direct op.

De wethouder meldt in een afscheidsbrief het een voorrecht te hebben gevonden om bestuurder te zijn “van onze dierbare stad, maar dien hierbij mijn ontslag in als wethouder van de gemeente per 11 januari 2023.” De Koning stelt na zijn installatie met enthousiasme begonnen te zijn aan een uitdagende portefeuille, met daarin onder meer de energietransitie, duurzaamheid, de luchthaven en het ambassadeurschap. “Tevens is onderdeel van mijn portefeuille de haven, waarover recent de gemeenteraad een belangrijk besluit over de financiën heeft goedgekeurd. Desondanks is er twijfel ontstaan rondom de voortgang van het havendossier die tot uiting kwam in een motie in de gemeenteraad van 19 december jl. De motie, met als titel afkeuring, werd heel verschillend uitgelegd, zo bleek uit de stemverklaringen. Een aantal partijen vond de titel passend, maar andere partijen gaven onomwonden aan dat ze de titel niet steunden en de tekst uitlegden als een motie tot aansporing.”

“Den Helder is gebaat bij een goede uitvoering van de plannen om de haven te ontwikkelen. Haven en maritiem cluster vervullen immers een belangrijke rol in economisch, maatschappelijk en cultureel opzicht. Ik ben van mening dat de toekomst van Den Helder altijd centraal moet staan in het besturen en politieke handelen en heb daarom besloten om ruimte te bieden voor een andere wethouder om mijn taak over te nemen. Ik heb mij met liefde en toewijding ingezet voor de gemeente, wens haar inwoners, ondernemers en organisaties voorspoed en blijf een ambassadeur. Ik sluit af met de oproep van de Jutter van het jaar Bert de Groot ‘Wel hoop ik dat de inwoners van Den Helder wat positiever zijn over hun eigen stad en het natuurschoon koesteren dat er is.……Ik hoop dat we in het nieuwe jaar weer lief zijn voor elkaar’.”

Afscheid raadslid
Meijer heeft woensdag een afscheidbrief aan de raad gestuurd. Daarin zegt zij dat haar zwaar valt te melden dat zij haar werkzaamheden als raadslid neer wil leggen. “De afgelopen maanden heb ik gemerkt dat deze werkzaamheden in combinatie met mijn studie niet samengaan en ik onvoldoende tijd heb om mijn werk als raadslid naar behoren uit te voeren. In mijn ogen is dat niet eerlijk tegenover de inwoners van Den Helder en heb ik weloverwogen het besluit moeten nemen om mijn taken aan iemand anders over te dragen die hier wel genoeg tijd voor heeft.”

Meijer wil wel betrokken blijven bij de politiek van Den Helder, maar dan in de rol als commissielid Maatschappelijke Ontwikkeling. “In de tijd van raadslid heb ik veel mogen leren en deze ervaringen neem ik in dankbaarheid tot me. Dit is voor mij zeker geen afscheid van de lokale politiek, slechts het onjuiste moment in mijn levensfase. Ik wil de griffie, het college, de burgemeester en mijn collega’s in de raad bedanken voor deze ervaring, en tot snel tijdens de commissies!”

Reactie college
Het college van burgemeester en wethouders betreurt de gang van zaken, maar respecteert zijn besluit, zo laat zij weten in een persbericht. Het college kijkt terug op een prettige samenwerking en bedankt De Koning voor zijn inzet.
De voorlopige waarneming van de portefeuille is als volgt:
Maritiem Cluster: wethouder Wouters.
Port of Den Helder en opvolging Panteia-rapport: wethouder Kos.
Duurzaamheid en energietransitie: wethouder Augustijn.
Waddenzee: wethouder Bais.

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Julianadorp en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

3 reacties

 1. “Het college van burgemeester en wethouders betreurt de gang van zaken”…. Het college betreurt helemaal niet de gang van zaken. Chris de Koning moest gewoon weg van het College. Een buitenstaander die niet gewenst was in onze stad.

  Chris de Koning was misschien wel de meest bekwame Wethouder die Den Helder afgelopen decennia heeft gehad. En de motie van afkeuring was niet tegen zijn persoon gericht maar richting het gehele college van Burgemeesters en Wethouders. Waar is de ontslag brief van de rest van het College?

  Als je naar de geschiedenis kijkt van wethouders die afgelopen decennia “uit zich zelf” zijn weggegaan, kun je een rode lijn trekken. Maar niemand die daar zijn mond over durft open te doen….

  De belangen in Den Helder is bij een kleine groep zo groot, dat iedereen die niet meegaat moet worden afgevoerd. Doen ze dit niet uit zichzelf, dan worden ze wel een handje geholpen. Zoals ook gebeurt is bij een Geurt Visser, die van allerlei zaken is beschuldigd, maar waarvan nooit enig bewijs is geleverd.

  1. Waarom een anonieme reactie?
   Ik begrijp dat niet. Staat de redactie dat zonder enige toelichting toe?
   Ik vind dit nogal nerkwaardig. Zeker gezien de stelligheid waarmee hier beweringen zonder enig bewijs worden gedaan. Dat lijkt me nou net niet bevorderlijk voor een betere politiek in Den Helder. Jan Meijles.
   Lutjewinkel

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button
%d bloggers liken dit: