Van den Elzen schiet Suns in slotseconden naar overwinning

Den Helder – In een wedstrijd met een turbulent einde hebben de Den Helder Suns zaterdagavond een puike overwinning geboekt. In Sporthal Sportlaan, met publiek, was het Stan van den Elzen die zijn ploeg naar een 83-80 winst schoot, tot ontsteltenis van de Rotterdamse coach Toon van Helfteren, die voor de bezoekers Zeeuw & Zeeuw Feyenoord lans de zijlijn stond.

Ein-de-lijk weer publiek, dat moeten de Helderse basketballers van de Suns ook hebben gedacht. Met net dat beetje extra energie werden de aanwezigen getrakteerd op een aantrekkelijk potje basketbal. Vanwege Covidgerelateerde afwezigheid van coach Van Noord stond deze avond Anne van Dijk aan het roer. Van Dijk was in seizoen 20/21 nog werkzaam voor Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Rotterdam, onder hoofdcoach Toon van Helfteren. In het eerste kwart werd meteen duidelijk dat de messen geslepen waren. Tot 7-7 ging het gelijk op en na een fastbreak van Sam Huurman pakten de Suns de leiding en gaven die niet meer uit handen in het eerste kwart: 22-18.

Het tweede bedrijf was voor de Rotterdammers (15-23). De Suns kwamen eerst nog op hun grootste voorsprong dankzij een harde dunk van Ben Kovac (27-18), maar de bezoekers wisten aan te haken en in de slotminuten aan de hand van CJ Jones de voorsprong in de wedstrijd naar zich toe te trekken: 37-41. Taak voor coach Van Dijk om in de rust zijn mannen weer in het gareel te krijgen voor de resterende helft van de spannende strijd.

Niet verliezen
Mack Bruining opende de score met een driepunter, echter met een steal en een fastbreak van Van den Elzen vonden de Suns alsnog aansluiting: 39-44. Ondanks een aantal sublieme assists van Nino Gorissen bleef de score gedurende het derde kwart in het voordeel van de Rotterdammers: 57-59. Met dit minieme verschil is de overwinning voor Van Helfteren geenszins veiliggesteld. Al leek dat wel aanstaande, toen vier minuten voor het einde, met een driepunter van Jeroen van der List, Feyenoord op 63-73 kwam. Dat beide teams niet wilden verliezen bleek uit de strijd tussen de boomlange Van der List en Gorissen, de kleine guard van de Suns. Beide werden ‘beloond’ met een technische fout. Gedurende de wedstrijd zochten ze elkaar met regelmaat op en de leiding vond dat het nu wel genoeg was geweest.

Met nog ruim 1 minuut op de klok was er (ook) een technische fout voor Niels Foerts en mocht Kovac namens Den Helder aanleggen vanachter de vrijeworplijn, voor 75-79. Een fout van Kovac op diezelfde Foerts zorgde voor 75-80. Coach Van Dijk pakt een time-out. Het was onduidelijk wat de instructies waren, maar met een 8-0 run trokken de Suns de winst alsnog naar zich toe. Met een beetje ‘hulp’ van de scheidsrechter (die op een zeer ongelegen moment het “meenemen van de bal” door Foerts affloot) en een explosieve driepunter in de slotseconden van Van den Elzen had het publiek een heerlijke wedstrijd gezien, met een verdiende overwinning van ‘hun’ Den Helder Suns.