Noord-Holland

Unieke documentaire over de Afsluitdijk in première

Noord Holland – Al honderden jaren beschermen dijken de Nederlanders tegen het water, maar als de effecten van de klimaatverandering groter worden zijn de huidige dijken niet meer genoeg. Hoe moet de mens in de toekomst Nederland beschermen tegen de dreiging van het water?

Deskundigen gaan donderdag 11 februari hierover met elkaar in gesprek in de talkshow “Strijd tegen het water”. Aanleiding voor de talkshow is de première van de documentaire “Langs Lely’s Lat Vernieuwen”.

“Met deze documentaire willen we het gesprek over de strijd met het water stimuleren, aldus documentairemaker Eline Boshuizen. We denken niet vaak na over de dreiging van het water dat ons omringt. We zijn er zo aan gewend dat we er goed tegen beschermd zijn. In deze documentaire laten we zien wat er voor nodig is om ons land veilig te houden. Samen met presentator Hans Goedkoop duik ik in de geschiedenis én de toekomst van de Afsluitdijk. Ook spreken we André Kuipers, hij kon vanuit de ruimte de dijk zien liggen. Dat maakt mij als Nederlander toch wel behoorlijk trots.”

Strijd tegen het water
In de talkshow gaan deskundigen dieper in op de vraag: ‘hoe beschermen we ons land tegen hoogwater’. Door klimaatverandering stijgt de zeespiegel en wordt het weer steeds extremer. Biedt het uitkomst om de dijken op te hogen of moeten we gaan nadenken over andere, radicalere methoden? Presentator Aart van Eldik spreekt met water- en klimaatonderzoeker Marjolijn Haasnoot (Deltares/Universiteit Utrecht), klimaatdeskundige Bart Verheggen (Amsterdam University College) en omgevingsmanager Afsluitdijk Lukas Meursing (Rijkswaterstaat). Zij geven hun visie op de stand van zaken op dit moment, de dreiging die ons te wachten staat en wat we zouden kunnen doen om die het hoofd te bieden. ‘Bizar dat Google nog steeds datacenters bouwt in de polder’, aldus Meursing aan tafel. Dát er wat moet gebeuren, daar zijn ze het in ieder geval allemaal over eens.

De documentaire en talkshow is donderdag 11 februari 2021 vanaf 16.00 uur online te zien via NH Nieuws en op het tv-kanaal NH.

Toon meer

NH Nieuws

De bron van bovenstaand bericht is NHNieuws, de provinciale omroep voor Noord-Holland. Zij is mediapartner van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button