Sport

Mustefa Kedir en Sarah Lathi winnen Groet uit Schoorl Run

Advertentie:

Schoorl – Het Nederlands kampioenschap 10 kilometer op de weg werd dit jaar gelopen bij de Groet uit Schoorl Run. Het was de dertiende keer dat het NK gehouden werd in Schoorl.

Bij de mannen ging de titel op zondag naar Richard Douma. Hij klokte een tijd van 28.45 minuten en schreef daarmee de titel op zijn naam. Overall werd de wedstrijd gewonnen door Mustefa Kedir in 28.38. De Zweedse Sarah Lathi kwam als eerste vrouw over de streep in 32.13. De Nederlandse titel ging bij de vrouwen naar Jacelyn Gruppen. Zij liep net één seconde boven haar persoonlijke record (32.59).

Het snelle en bosrijke parcours van de Groet uit Schoorl Run is erg geliefd onder de Nederlandse atleten. Voor de heren klonk exact om 14.30 uur het startschot en de vrouwen volgden vijf minuten later. De wedstrijd werd laat beslist doordat de kopgroep lang bij elkaar bleef. De Belg Nicolas Schyns ging er snel vandoor, maar werd rond het vierkilometerpunt teruggepakt. Vanaf dat moment werd de groep geleid door de Belgen Dorian Boulvin, Nicolas Schyns en de Ethiopier Mustefa Kedir.

Sprint
Filmon Tesfu, Richard Douma en Tom Hendrikse zaten vlak achter de internationale atleten. In de laatste kilometer loopt Kedir weg en schrijft de 44e editie op zijn naam. Douma en Tesfu zitten vlak achter elkaar als ze de Heereweg opdraaien. Douma heeft het sterkste eindschot en schrijft de titel op zijn naam (28.45). In zijn rug loopt Tesfu die als tweede over de finish komt in 28.46 en als derde Nederlander komt Nik Lemmink over de finish (28.48). Douma over zijn race: “Met een Nederlands kampioenschap wordt er altijd geracet wat leuk is omdat er ook buitenlandse atleten zijn die de wedstrijd wat harder maken. Ik heb de laatste meters bewust de rem erop gegooid en ben voor de sprint gegaan”.

Bij de vrouwen werd de wedstrijd snel beslist. Na één kilometer kwamen Sarah Lathi en Maureen Koster op kop. Koster moest helaas na vier kilometer uitstappen, waardoor Lathi alleen door ging naar de finish. Jacelyn Gruppen kwam als eerste Nederlander over de finish en schreef daarmee het Nederlands kampioenschap op haar naam, gevolgd door Anne Luijten in 33.05 en op de derde plek Veerle Bakker (33.13).

Uniek parcours
Het evenement was vroegtijdig uitverkocht. Maar liefst tienduizend lopers stonden in Schoorl aan de start. De 44e editie van de Groet uit Schoorl Run werd gelopen op een aangepast parcours. Organisator Le Champion besloot daar eerder deze week toe na de vele regenval eerder dit jaar. Het hoge grondwater maakte een aantal paden in de duinen onbegaanbaar. Uniek aan deze wijziging was dat er over anderhalve kilometer onverharde paden gelopen werd.

Deelnemers konden bij inschrijving een vrijwillige bijdrage doen voor het officiële goede doel van de Groet uit Schoorl Run: het Staatsbosbeheer. Totaal werd maar liefst een bedrag van € 7.500,- opgehaald. Staatsbosbeheer kan met dit bedrag de recreatieve voorzieningen in de Schoorlse Duinen duurzaam opknappen en onderhouden.

Toon meer

Alicia Vos

Alicia Vos is weekendredacteur- / verslaggever voor Regio Noordkop en Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via de redactie, per e-mail: alicia@regionoordkop.nl en telefonisch via 0625112486.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button