Cultuur/NatuurTexel

Furu Mienis (NIOZ) te gast bij Natuurwijzer

Advertentie:

Texel – Radiomaakster Tessel Blok praat in de aflevering van Natuurwijzer op zondag 15 maart met marien geoloog Furu Mienis van het NIOZ.

Marien geoloog Furu Mienis bestudeert de koolstofboekhouding in de diepzee. “Die boekhouding is een belangrijk onderdeel van het huidige klimaatvraagstuk. Mijn werkterrein bestaat uit een paar van de in totaal zesduizend diepe kloven of canyons die over de hele wereld in de oceaanbodem zitten, zoals de Wittard canyon voor de kust van Ierland. Die canyons zijn bijna letterlijk de afvoerputjes van de oceanen. Zeker na zware stormen, maar ook na grootschalige visserij op de continentale hellingen, zie je heel veel materiaal naar de diepzee verdwijnen. Door de turbulentie in en rond de diepe kloven die deze hellingen doorsnijden, verzamelt al dat materiaal zich op het diepste punt: de bodem van de canyons.”

Koolstofcyclus
Voor een deel bestaat het materiaal dat naar de diepzee verdwijnt letterlijk uit afval, zoals plastic. “Ik kijk vooral naar het organische materiaal, voornamelijk dood plankton. Als plankton doodgaat zinkt het naar de bodem en hiermee verdwijnt ook een hoop koolstof naar de diepzee. Als het organisch materiaal in de diepzee vervolgens op de bodem van de canyon wordt begraven in het sediment, wordt het ook aan de koolstofcyclus onttrokken. Daarmee is dit een waardevolle post in de koolstofboekhouding, zeker nu wij als mensen heel veel koolstof uitstoten.”

Natuurwijzer is een wekelijks programma over natuur en milieu op Radio Texel. Het bestaat al 30 jaar. De uitzendtijd is zondag van 12-13 uur en herhaling op dinsdag van 18-19 uur. Te beluisteren via ether FM 106.1, kabel 98.5 en online http://www.radiotexel.nl/stream.html.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button