GR2022DH

Ingezonden: “Gemeente Den Helder verkoopt oude stadhuis voor jarenlange leegstand!”

Advertentie:

Den Helder – Wethouder Michiel Wouters verkoopt één dag voor de verkiezingen het oude stadhuis aan de Bijlweg aan Woningstichting/Helder Vastgoed BV. Daarbij heeft hij in de laatste raadsvergadering gemeld dat Woningstichting/Helder Vastgoed BV de komende jaren niets gaat doen aan het pand en dus leeg blijft staan.

Den Helder kent een leegstandsverordening, die moet voorkomen dat panden jarenlang leegstaan. Deze leegstandsverordening is echter niet geldig voor woningbouwverenigingen, waardoor de leegstand nog voor jaren is gegarandeerd.

Helder Onafhankelijk! heeft meerdere raadsleden gevraagd of ze zich hebben beseft dat ze met het aannemen van het voorstel de woningbouwverenigingen buiten het besluit hebben gehouden. Dit was niet het geval. Dezelfde wethouder zei tijdens de raadsvergadering dat Woningstichting/Helder Vastgoed BV de komende jaren geen tijd heeft om dit gebouw te ontwikkelen. Het is dan ook een grote schande dat de gemeente dit pand een dag voor de verkiezingen verkoopt en de nieuwe gemeenteraad dit pand niet kan bestemmen voor jongeren of crisisopvang (noodwoningen bijvoorbeeld na een vechtscheiding).

Het pand aan de Bijlweg is uitermate geschikt voor (tijdelijke) verhuur aan jongeren of mensen die voor kortere tijd een woning nodig hebben. De gemeente zou de verhuur zelf moeten uitvoeren of het pand op de vastgoedmarkt moeten aanbieden, met de voorwaarden dat in korte tijd (tijdelijke) appartementen in het gebouw worden gerealiseerd. Ook vanuit de Rijksoverheid is er bij gemeente gevraagd om tijdelijke opvang van oorlogsvluchtelingen uit de Oekraïne. Het oude pand van de Bijlweg is hier prima voor geschikt. Door de leegstandsverordening alleen te laten gelden in het Centrum, de Visbuurt en de Oostslootbuurt, kan al het andere leegstaande vastgoed leeg blijven staan. Dus ook woningen die pas over jaren in aanmerking komen voor renovatie of sloop.

Dat in een tijd dat iedere woning hard nodig is. Woningstichting / Helder Vastgoed BV heeft de grootste leegstand van woningen. Zelfs complete huizenblokken, appartementencomplexen en na volgende week ook het oude stadhuis aan de Bijlweg blijven nog jaren leeg staan. Alleen maar omdat de gemeenteraad op 24 januari heeft geweigerd de leegstandsverordening voor heel Den Helder, Julianadorp en Huisduinen te laten gelden. En daarbij de woningbouwverenigingen uit te sluiten van de leegstandsverordening. Helder Onafhankelijk! vind het niet kunnen dat een onderneming in Den Helder vrijstelling krijgt van regels, die voor ieder ander wel gelden. Ook het beperken van de leegstandsverordening naar drie wijken is ongehoord. Zeker gezien de woningnood!

Gemeente Den Helder en de huidige gemeenteraad werken mee aan een oneerlijke concurrentie en monopoliepositie voor slechts een paar ondernemingen. Om die reden zal Helder Onafhankelijk! nog voor de zomer het raadsbesluit van 24 januari weer op de raadsagenda plaatsen via een initiatiefvoorstel. De leegstandsverordening zal gewijzigd moeten worden, waarbij de regels binnen deze verordening voor iedereen gelijk wordt gesteld. Woningstichting/Helder Vastgoed BV heeft nog een aantal dagen bedenktijd. Om af te zien van de aankoop van de Drs Bijlweg. Ook de coalitiepartijen hebben nog de mogelijkheid om het college van Burgemeester en Wethouders een pas op de plaats te laten nemen en de verkoop naar de toekomst te schuiven. Zodat de gemeente zelf als eigenaar, met grote spoed het oude stadhuis kan ombouwen tot noodwoningen.

De gemeenteraad zal er aan moeten gaan wennen, dat Helder Onafhankelijk! elke vorm van vriendjespolitiek zal bestrijden. De gemeente is voor al onze inwoners en niet alleen voor een paar bedrijven die nu de dienst proberen uit te maken!

Ingezonden door Marc Nihot, lijsttrekker Helder Onafhankelijk!

Toon meer

Gastauteur (Ingezonden)

Bovenstaand bericht is van de hand van een gastauteur. Het betreft een aan de redactie ingezonden artikel. De redactie van Regio Noordkop is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit bericht. Meer info via hoofdredactie@regionoordkop.nl

3 reacties

  1. Wat een volk dit gemeentebestuur, het woord eikels is nog veel te lief

  2. a.s. woensdag verkiezingen . Nee , meer een referendum eigenlijk over het stadhuis . Ik zou zeggen , volg het stemadvies van SBCE , wie weet wordt dan de terreur van dit totalitaire regime gestopt .

Wellicht ook interessant

Back to top button