Noord-HollandPolitiek

Lijsttrekkers GroenLinks: ‘Nu onafhankelijk worden van Russisch gas’

Noord-Holland – 26 GroenLinks lijsttrekkers uit Noord-Holland presenteren een actieplan om grootschalig in te zetten op het verduurzamen van woningen en het verplichten van energiebesparing bij grote bedrijven. Zo kan Nederland onafhankelijk worden van Russisch gas. Daarnaast is verduurzaming volgens de lijsttrekkers de enige manier om energiearmoede uit te bannen.

Ook de vier GroenLinks lijsttrekkers uit de Noordkop zetten hun handtekening onder het actieplan. Lilian Peters (Hollands Kroon), Lambert Riteco (Schagen), Rikus Kieft (Texel) en Marije Boessenkool (Den Helder) onderschrijven allen de noodzaak om grote bedrijven regels op te gaan leggen. Uiteindelijk moet een convenant komen waarin zij zich verplichten tot een grotere energiebesparing. Verhuurders van woningen moeten verplicht worden om te investeren in duurzaamheid. Daartoe neemt de gemeente een verduurzamingsnorm op in een nieuwe verhuurdersvergunning. Als een verhuurder een woning aanbiedt, wordt die pas toegestaan als aan de norm is voldaan. Uiterlijk in 2030 hebben alle huurwoningen in onze gemeente het B energielabel.

Energiecoaches
Inwoners met een laag inkomen moeten ondersteund worden door een energiecoach. Ook voor het MKB worden energieadviseurs ingezet. Zij stellen een verduurzamingsplan op voor het bedrijf en helpen bij het vinden van financiering voor deze plannen. Inwoners met een slecht geïsoleerde woning krijgen hulp bij het snel nemen van isolerende maatregelen zoals tochtstrips en radiatorfolie. De gemeente moet daarnaast het collectief inkopen van zonnepanelen, isolatie en andere verduurzamingsmaatregelen ondersteunen.

Met het actieplan nemen de GroenLinks fracties alvast een voorschot de coalitieonderhandeling: Zij hopen dat deze punten na de komende gemeenteraadsverkiezingen in zoveel mogelijk coalitieakkoorden een plek vinden.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

2 reacties

  1. Dom, dommer, domst. Deze mensen weten domweg niet waar ze over praten. Begrijpen niets van natuurkunde en kunnen niet rekenen. En hun kiezers niets meer betalen…..

Back to top button
%d bloggers liken dit: