Den Helder – Het verkiezingsfeest van de Jongeren Aviesraad trok vrijdagavond veel publiek. Van menig partij waren enkele kandidaat-raadsleden aanwezig in restaurant Stoom en ook burgemeester Jan de Boer was van de partij. De ongedwongen sfeer gaf eenieder de kans om eens goed te netwerken, maar er was zeker ook ruimte voor politieke discussie.
Veel leden van de Jongeren Adviesraad zijn namelijk niet vies van een inhoudelijk debat. Ook hebben zij er geen moeite mee om kleur te bekennen. Zo staat voorzitter Joelle Cueche Hernandez op de lijst voor het CDA en haar mede JAR-lid Joris Schutte bij Beter voor Den Helder. Beiden zijn blij met de opkomst vrijdagavond: “Het is een succes. Er zijn heel veel politici en jongeren op afgekomen. In de loop van de avond blijven er mensen binnendruppelen”, aldus Joelle. Ze vindt het vooral leuk dat er zoveel verschillende partijen aanwezig zijn. Dat leidt wel eens tot een discussie: “Sommige politici benaderen mij meer als kandidaat voor het CDA dan als voorzitter van de JAR, dus het is een beetje een dubbele rol.”
Jongeren stimuleren
Als Joelle straks wel in de raad komt blijft zij niet bij de JAR. De JAR moet de raad namelijk adviseren en jezelf adviseren gaat lastig. Op dit moment is het volgens haar nog geen probleem dat sommige leden politiek actief zijn: “Uiteindelijk doen wij het met een groep jongeren die allemaal anders naar de politiek kijken. Als wij bijvoorbeeld iets met de raad delen dan wordt dat door alle leden gedragen.” Een meer algemener doel van de JAR is ook het stimuleren van jongeren om politiek actief te worden. Dan is het te verwachten, maar ook te hopen, dat sommige van de leden die stap ook daadwerkelijk durven te maken. In de korte tijd dat de JAR actief is in Den Helder lijkt dat in ieder geval goed gelukt.
Benaderbare politiek
Zo beaamt ook Stan in ’t Groen, secretaris van de JAR. Hij heeft die functie pas sinds kort, maar nu al ziet hij de manier waarop de jongeren via de JAR betrokken raken bij de politiek: “Een avond als deze is natuurlijk een hele mooie kans om te netwerken en in contact te komen met de lokale politiek.” Volgens Stan staan de raadsleden ook echt open voor de visie van jongeren: “Wij hebben veel contact met de gemeente en de raad, daar kunnen wij echt onze standpunten kwijt.” Zo staat Frank Feeburg van de PVV verderop te praten met twee jongens die zich nog aan het oriënteren zijn op hun politieke keuze. Volgens Feeburg luisteren hij en zijn partijgenoten, maar ook de andere Helderse politici, graag naar de mening van de jongeren: “Benader ons vooral, daar zijn we voor.”
Het is niet een “beetje dubbel”, in de JAR zitten en kandidaat voor een partij zijn. Erg dubbel, belangenverstrengeling. Maar ja, Beter voor Den Helder geeft al vier jaar keurig het voorbeeld, en niemand durft het te zeggen, zeker de dubbelhartige JAR niet. De LOS ook niet, want ze krijgen veel geld van het bestuur. Ze moeten nog heel leren over integere politiek.