Politiek

Aankoop van kunstobjecten De Nollen voor ruim miljoen euro staat ter discussie

Advertentie:

Den Helder – De aankoop van twee kunstobjecten bij De Nollen in Den Helder wordt ter discussie gesteld tijdens de raadsvergadering van 11 maart 2024. De betreffende kunst is gemaakt door Rudi van der Wint en in totaal € 1.046.897,- waard. De aankoop ervan is onderdeel van de grondexploitatie Station Den Helder Zuid, één van de stukken die de Helderse gemeenteraad maandagavond vast dient te stellen.

Behoorlijk Bestuur en de PVV willen die grondexploitatie wel vaststellen, maar alleen als de aankoop van de twee kunstobjecten daar uit gehaald wordt. De fracties dienen daar maandagavond een amendement over in. “Dit om aankoop kunst en vaststelling grondexploitatie in het geheel zuiver te houden. De discussie over deze aankoop kan dan later nog worden gevoerd”, vertelt Sjoerd Oudijk, raadslid voor Behoorlijk Bestuur en opsteller van het amendement.

Met het oog op de benodigde bezuinigingen, vinden Oudijk en zijn fractie dat deze discussie belangrijk is om te voeren. “Wij vinden dit niet het goede moment om zo een hoog bedrag voor de aanschaf van kunst te gaan gebruiken. Het is nu een moment van prioriteiten stellen”, aldus Oudijk. Ook de Stadspartij wil de aankoop van de kunstwerken om deze reden ter discussie stellen. De fractie van Harrie van Dongen overweegt mee te gaan in het amendement of een bespreekpunt van het onderwerp te maken.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

4 reacties

  1. De gemeenteraad kan in plaats van de aankoop van twee kunstobjecten beter de aanschafprijs ter discussie stellen. Wie bepaalt dat deze objecten een kleine miljoen euro waard zijn? De erven Van der Wint? De hoogte van de aanschafprijs is zeer arbitrair. Gaat het wellicht om een verkapte vorm van de zoveelste subsidie aan het Nollen-project, vermomd als een aankoop?

    Het lijkt me overigens verstandiger dat de gemeente voor dit torenhoge bedrag de drie betonnen bunkers, die ooit in de verre toekomst een museum moeten vormen, maar nu het landschap lelijk ontsieren en al vele jaren wachten op voltooiing, van de gebroeders Van der Wint overneemt en met de grond gelijk maakt. Daar knapt de omgeving meer van op dan van het plaatsen van een paar, ongetwijfeld roestige, objecten.

    Zoals het hierboven wordt gepresenteerd in het persbericht, is het een vaag verhaal dat vragen oproept. Als deze twee objecten worden aangeschaft met geld uit de grondexploitatie van de woningbouw op de locatie Den Helder Zuid komen ze daar kennelijk ook te staan. Het lijkt me dat er in die omgeving al voldoende kunst is van de hand van Van der Wint. Genoeg is genoeg. En waar hebben we het over? Verrijzen er nieuwe objecten op de Nollen naar ontwerp van Van der Wint, dus niet door hem zelf gemaakt, maar hoogstens bedacht, of worden er bestaande kunstobjecten overgenomen?

  2. Oud roest raadpleeg eerst maar een oud ijzer handelaar. Een handvol mensen bepaald dat dit 9 ton op moet brengen schandalig.
    Trouwens het wordt tijd dat de subsidies op kunstenaars die zich niet kunnen bedruipen stoppen.

  3. Uiteraard gaat de ontwikkelaar dit doorberekenen. Die gaat dat niet uit eigen zak betalen. Dus als je daar een woning koopt dan betaal je automatisch mee aan een “kunstwerk”. Echt onbegrijpelijk. Vraag me ook af of dit juridisch juist is. Ik vind het in ieder geval een vreemde constructie.

Wellicht ook interessant

Back to top button